Zvuk drevnih instrumenata oslobađa od stresa, uklanja psihičke blokade i uspostavlja unutrašnju ravnotežu

Liječenje zvukom je izuzetno efikasna i dokazana metoda koja putem laganih zvučnih vibracija vraća tijelo u stanje potpunog zdravlja, a također djeluje duboko na emocionalnoj i duhovnoj razini te budi odjećaj mira i hramonije

Svijet koji nas okružuje pun je različitih frekvencija i vibracija. Neke od njih možemo vidjeti (svjetlosni valovi), čuti, ili osjetiti. Sve one utječu na nas bili mi toga svjesni ili ne. Na primjer, određena muzika nam može donijeti mir ili olakšanje, dok će druga u nama izazvati bijes ili tugu.

Zvuk je energija i temelj svega što postoji, drugim riječima, cijeli svemir je poput muzike, a ljudsko tijelo je instrument.

Tibetanske pjevajuće zdjele

Odavno je poznat uticaj zvučnih frekvencija na ljudsko tijelo i žive organizme, ali malo je poznato da se pomoću zvuka može i liječiti. To su najprije otkrili stari Hindusi i Budisti koji su u ovu svrhu koristili posebne zdjele koje se još nazivaju i pjevajuće zdjele.

Pjevajuće tibetanske zdjele spadaju u vibracijsku medicinu jer tijelu i organima vraćaju prvobitnu frekvenciju zdravlja. Mnoge stare kulture su koristile zvuk ovih zdjela kao moćno sredstvo iscjeljivanja, što ne čudi jer zdjele uspješno djeluju na mnoga stanja, a posebno su efikasne u smanjenju stresa i otpuštanju bolova. Otkriveno je da veoma uspješno jačaju cjelokupno stanje organizma i poboljšavaju protok energije.

Specifične su i po tome što djeluju na nervni sistem, usporavaju aktivnost tijela kao što su ubrzano disanje, liječe nepravilan rad mozga i srca, te na taj način opuštaju cijelo tijelo.

Radi se zapravo o zvučnoj masaži tokom koje se zdjele postavljaju na tijelo osobe, te se njima prelazi preko akupresurnih tačaka i meridijana. U nekim slučajevima, tibetanske zdjele se kombinuju sa eteričnim uljima, posebno u slučajevima bolova u leđima, rukama i nogama.

 Zvukovi gonga čiste dušu i tijelo

Gongovi pripadaju jednim od najstarijih muzičkih instrumenata u Jugoistočnoj Aziji. Njihovo porijeklo se može upratiti do drugog vijeka prije Hrista, ali brojni arheološki nalazi tvrde da su gongovi puno stariji te se njihovom pradomovinom smatra drevna Mezopotamija.

Ovaj neobični instrument je jedan od najmoćnijih sredstava koji se koristi u terapeutske svrhe. Korišten je u raznim molitvama i obredima još od brončanog doba, a tradicija njegove izrade je strogo čuvana tajna koja se prenosila sa koljena na koljeno. Vještina izrade gongova oduvijek je bila obavijena velom tajne, a majstori gonga su vjerovali da ih izrađuju uz pomoć viših nebeskih sila, te da ovi instrumenti čovjeka ispunjavaju kreativnim snagom svemira.

Skoro zaboravljena praksa liječenjem pomoću gongova i drugih drevnih instrumenata u svrhu fizičkog i duhovnog iscjeljivanja se zadnjih godina sve više korisi u razne zdravstvene svrhe. Terapija zvukom gonga donosi ravnotežu fizičkom, emocionalnom i duhovnom tijelu. Posebno je djelotvorna kod poremećaja uzrokovanih stresom, depresije, umora i iscrpljenosti, otklanjanja negativnih emocija i strahova nastalih poremećajem harmonije u tijelu.

Gong je jedan od najdjelotvornijih instrumenata koje možemo koristiti u terapiji zvukom jer stvara potpune rezonancije i obuhvata sve tonove i harmonije zvučnog spektra.

 

Ljekovite solfeđo frekvencije

Ove izvorne frekvencije zvuka su se koristile u Drevnim Gregorijanskim Koralima. Za njihove napjeve i posebne tonove vjerovalo se da mogu donijeti izvanredne duhovne blagoslove kada se pjevaju jednoglasno tokom svetih Misa.

  1. DO – 369 Hz: Ton „do“ služi za ostvarivanje ciljeva ukoliko su pozitivni i etični. Ovim tonom se jako dobro otklanjaju osjećaji krivnje.
  2. RE – 417 Hz: Ovaj ton je veoma koristan za poništavanje negativnih iskustava te zamjene istih sa zdravom energijom.
  3. MI – 528 Hz: Potječe od izraza „MI-ra gestorum“ što na latinskom znači „čudo“ , i može se koristiti za postizanje dubokih duhovnih iskustava.
  4. FA – 639 Hz: Ton „fa“ otvara osobu za uspostavljanje bolje komunikacije i jačanja imuniteta.
  5. SOL – 741 Hz: Ton „sol“ čisti staničnu jezgru od toksina, ali i od nagomilane negativne energije.
  6. LA – 852 Hz: Omogućava bolju komunikaciju sa opštim stanjem duha, podiže svijest osobe i otvara put za dublja emocionalna iskustva.

(aura.ba)