Zvuči neudobno i šašavo, ali ima brojne prednosti: ZAŠTO JAPANCI SJEDE NA PODU KAD JEDU?

Plavim zonama zovemo regije u svijetu u kojima živi najviše stogodišnjaka. I ne samo da je prosječni životni vijek njihovih stanovnika veliki, već je u ovim dijelovima planete vrlo malo slučajeva bolesti koje su glavni uzročnici smrti u ostalim zemljama, kao što su oboljenja srca, demencija i rak.

Svi žele da znaju tajnu dugovječnosti ljudi iz plavih zona. Ono što je poznato jeste da veoma vode računa o preventivi, ne čekaju da se bolest razvije pa je liječe, već brinu da do nje i ne dođe. Zdravo se hrane, održavaju bliske odnose u svojim zajednicama i dosta se kreću.

Jedna plava zona ima vrlo specifičnu drevnu, ali jednostavnu praksu koja njene stanovnike održava zdravim cijelog života. Stanovnici Okinave u Japanu gotovo stalno sjede na podu, bilo da čitaju, uživaju u druženju sa bliskim ljudima ili čak jedu!

Ali kakve veze ima sjedenje na podu sa njihovim zdravljem i vitalnošću?
Vrlo je jednostavno i sve je objašnjeno na veb stranici posvećenoj stanovnicima plavih zona i njihovih životnih navika. Kako stanovnici Okinave gotovo stalno sjede na podu, isto tako su prinuđeni da često ustaju, mnogo više nego u mnogim drugim dijelovima svijeta.

“Na ovaj način vježbaju noge, leđa i stomak dok se spuštaju i ustaju cijeli dan. Sjedenje na podu takođe poboljšava držanje i povećava ukupnu snagu, fleksibilnost i pokretljivost”, stoji u objašnjenju na ovom sajtu.

Istraživanja takođe pokazuju da ovaj vid vježbi i svakodnevne aktivnosti može da pomogne da živite duže. Prema popularnoj studiji iz Evropskog časopisa za preventivnu kardiologiju, nemogućnost dužeg stajanja kao ni sjedenja na podu, zapravo je povezana sa kraćim životnim vijekom.