Zvijezde u kandžama poroka

Smrt poznatih ličnosti uvijek izaziva velike reakcije javnosti, posebno u slučajevima kada ih zadesi iznenadna smrt prouzrokovana uzimanjem prevelikih doza droge i drugih nedozvoljenih supstanci

Neka od najvećih imena šoubiznisa, posebno rok zvijezde, umrla su od prevelike doze lijekova. Džimi Hendriks, Dženis Džoplin, i Džim Morison samo su neki od rok zvijezda koji su nas prerano napustili. Među glumcima, tu je i nikad prežaljeni Hit Ledžer koji nikada nije dočekao da preuzme prestižnu nagradu Oskar za svoju nezaboravnu ulogu Džokera u filmu Vitez Tame. Poznati komičari Džon Beluši, brat daleko poznatijeg glumca Džima Belušija i Kris Farley kojeg pamtimo po ulozi debelog nindže sa Beverli Hillsa su također umrli uslijed predoziranja.

Često se mogu čuti komentari kako se poznati drogiraju jer jednostavno mogu imati sve što požele. Ali, kao i u mnogo slučajeva zavisnost je daleko komplikovanija od toga.

 Philip Seymour Hoffman – najveća tragedija Hollywooda

Iako je sve predispozicije da bude među glumačkim velikanima, na istom zvjezdanom nebu sa Robertom De Nirom, Al Paćinom, ili Dastinom Hoffmanom. U kojem god filmu se pojavio plijenio je pažnju svojim talentom čak i kada je imao samo kratke i sporedne uloge.

Veliki talenat Holywooda umro je od predoziranja heroinom

Kao ugledan i veoma popularan glumac ovaj rođeni Njujorčanin je važio za glumca koji se svim silama trudio da izbjegava naslovnice američkih tabloida, sve dok u maju 2013. godine poznati tabloid TMZ nije objavio šokantnu informaciju – glumac je priznao da se vratio heroinu i prepisanim lijekovima za spavanje nakon 23 godine trijeznosti. Hoffan se uprkos tome okrenuo poslu i potpuno se posvetio važnim ulogama: snimanju popularnog filma Igre gladi i režiranju filma Ezikiel Moss.

Međutim, sve to je palo u vodu kada je 2. februara 2014. godine otkriveno njegovo mrtvo tijelo pored kojeg je pronađena igla. Iako se pretpostavljalo da je u piranju predoziranost heroinom, tačak uzrok njegove smrti i dans ostaje nepoznat. Imao je 47 godina a iza njega je ostalo troje djece i na hiljade tužnim fanova.

Whitney Houston – od vrha svijeta do utapanja u kadi

Slavna američka pjevačica Whitney Houston tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog vijeka je važila za najveću žensku pop ikonu. Pamtimo je po bezvremenskih hitovima poput  „I Will Always Love You“, „I Wanna Dance With Somebody“, i mnogim drugim a osim ogromne slave, pjevačicu su tokom života pratile i glasine o ovisnosti o kokainu i kreku koju je naslijedila od svog daleko manje poznatog i uspješnog muža Bobija Browna.

Posljednje godine života Whitney je pokušavala napraviti povratak na muzičku scenu

Kako se ispostavilo godinama kasinije, te glasine su bile itekako tačne jer je 48-godišnja  muzička diva 11. februara 2012. godine pronađena mrtva u sobi hotela „Hilton“ na Beverli Hilsu u Los Anđelesu. Američki mediji koji su popratili ovu viejst tvrde da su vatrogasci i osoblje hotela prvi došli na lice mjesta, pokušali da ožive pjevačicu, a šef lokalne policije je izjavio da na njenom tijelu nije bilo znakova nasilne smrti.

Njeno tijelo je pronađeno u kadi u kojoj se najvjerovatnije udavila nakon što se predozirala lijekovima. U hotelskoj sobi su pronađene bočice sa tabletama, izdate na recept, a radi se o snažnim lijekovima za spavanje Xanaxu, Lorazepamu i Valijumu.  Još tragičnije, 26. jula 2015. godine život je izgubila njena kćerka Bobi Kristina koja se također predozirala istim lijekova. Imala je samo 22 godina.

 

Prince – Muzička ikona, miljenik žena i narkoman

„Purple rain“ i „Little Red Corvette“, su samo neki od hitova kojima je Prince izluđivao milione fanova širom svijeta. Vijest o njegovoj smrti 21. aprila 2016. godine poput požara se proširila svim svjetskim medijima i ostavila muzičku industriju u šoku.

Princa je u smrt odvelo predoziranje sintetičkim drogama

Iako je uživao u svim blagodatima slave, ovaj umjetnik pod pravim imenom Prince Rogers Nelson je godinama čuvao mračnu tajnu. Bio je ovisnik o lijekovima za smirenje a u smrt ga je odvelo predoziranje falsifikovanim tabletama koje su sadržavale fentanil, sintetička tvar koja je pedeset puta jača od heroina. Kao što je to praksa u šoubiznisu, slavni nedozvoljene lijekove dobijaju od potkupljivih ljekara koji im za novac daju šta god žele bez ikakvih pitanja.

Ta sloboda i nedostatak samokontrole je najvjerovatnije i bio razlog smrti 57-godišnjeg Princea čije je tijelo pronađeno u liftu u njegovom studiju u Minesoti. Prema pisanju TMZ-a, Prince se šest dana prije smrti zamalo predozirao. Tada je primao injekciju tkz. Spasonosnog šuta i zaprimljen je u bolnicu gdje je proveo 24 sata. Iz bolnice je izašao samovoljno, i bio je u gorem stanju nego prije. Postoje nagađanja da je Prince već dugi niz godina bolovao od side a snažna vjerska uvjerenja su ga dovela do toga da prestane uzimati lijekove. Naime, Prince je 2001. godine postao Jehovin svjedok, a jedno od njihovih uvjerenja je strogo protivljenje modernoj medicini.

 

Michael Jackson – „Tonik zdravlja“ je bio koban za Kralja popa

Kada je 25.8. 2009. godine odjeknula vijest da je Michael Jackson umro od srčanog udara svijet je zanijemio od šoka.. Ljudi širom planete su stajali na ulicama gradova i sa velikih ekrana gledali kako medicinski helikopter prenosi njegovo tijelo u bolnicu, popularna Wikipedija je pala zbog prevelikog prometa, a milioni fanova koji su odrastali uz Jacksonove nezaboravne hitove su grcali u suzama.

Legendarni muzičar planirao je i svjetsku turneju 2009. godine

O životu Michaela Jacksona bi se mogli pisati romani, previše je tu detalja i priča o čovjeku koji je od pete godine već bio superzvijezda, koji je odrastao uz oca koji ga je zlostavljao i koji nikada nije imao normalno djetinjstvo. Majkl je zadnjih 15-ak godina svog života na naslovnicama tabloida češće bio zbog svog bizarnog ponašanja  i izgleda umjesto o onome po čemu je bio najviše poznat.

Nedugo nakon njegove smrti, objavljena je lista lijekova koje je kralj popa navodno svakodnevno uzimao, a koje mu je pripisivao lični ljekar Conrad Murray i za tu praksu je osuđen na četiri godine zatvora. Istraga je potvrdila da je Jackson uzimao čak osam lijekova, a na listiu se nalaze i tri jaka narkotika – Demerol, Dilaudid i Vicodin. Uz njih je Jackson uzimao i Soma lijek za opuštanje mišića, sedativ Xanax, antidepresiv Zolof, Paxil za depresiju i tablete protiv žgaravice Prilosec. Prema pisanju TMZ-a, uzimanje injekcija Demerola je Jacksonu bila svakodnevnica, a za njih je čak imao i posebno ime – „tonik zdravlja“.

Ubrizgavao mu ih je dr. Murray, jer Jackson nije volio igle. Posljednja injekcija Demerola mu je navodno ubrizgana u 11.30 sati na dan kad je umro. Nije prošlo ni punih sat vremena, a služba 911 je zaprimila paničan poziv o tome kako je 50- godišnji Jackson prestao disati.

David Bowie – Pahuljice i kokain za doručak

Britanski pjevač, glumac, redatelj i vizuelni umjetnik Dawid Bowie svojim radom i talentom je ostavio neizbrisiv trag na britaskoj rock sceni. Svestrani Bowie je oduvijek privlačio pažnju fanova i tabloida  svojim izgledom i razularenim ponašanjem, a pojam heroin-chic izgled se tako dobro mogao prenijeti na njega jer je i sam priznao da je toko 70-tih i 80-tih godina rijetko bio priseban.

Nagrađivani muzičar bio je veliki ovisnik o kokainu

Novinari koji su tih godina pokušali napraviti intervju i danas prepričavaju kako nije bio u stanju da sastavi dvije suvisle rečenice, a njegova ovisnost o kokainu je navodno bila toliko velika da je s njim posipao i zobene pahuljice koje bi ujutro doručkovao. Nekim čudom, Bowie ne samo da je preživio nego se i potpuno oporavio te nastavljati oduševljavati publiku svojim nastupima. To jest, sve do prije nekoliko godina kada je ovakav destruktivni način života došao na naplatu.

Sedam godina prije smrti, i sam je priznao da pati od posljedica dugogodišnjeg uzimanja droga i dugo nakon što se riješio ovisnosti. Priznao je i da ima velike rupe u pamćenju.

  • Moj um je poput švicarskog sira, u momk sjećanju su nevjerovatne rupe. Tokom 70-ih sam bio teški ovisnik o kokainu i to je izazvalo veliku štetu – priznao je tada 61-godišnji Bowie.

Dva dana nakon svog  69. rođendana, tačnije 10. januara 2016. godine, David Bowie je pronađen mrtav u svom stanu u Njujorku. Umro je od raka jetre koji mu je otkriven 18 mjeseci prije smrti.   Bio je na glasu kao jedan od najutjecanijih muzičara svih vremena i tokom života je prodao skoro 200 miliona ploča, a 2006. godine je dobio nagradu Grammy za životno djelo.