ZVIJEZDA LUTALICA IDE PREMA SUNČEVOM SISTEMU, ŠTA NAS ČEKA?

Lutajuća zvijezda “Glisi 710” stići će do Sunčevog sistema nekoliko desetina hiljada godina ranije nego što se vjerovalo, tvrde španski naučnici.

Nova računica španskih naučnika pokazuje da će poznata zvijezda lutalica, koja juri prema Sunčevom sistemu, prići Suncu na manju udaljenost nego što se to donedavno mislilo.

Prema novim proračunima, patuljasta zvijezda “Glisi 710” trebalo bi do Sunčevog sistema da stigne za 1,29 miliona godina, umjesto za 1,36 miliona, što je daleka budućnost koju neće doživjeti ni najdalji potomci današnjih ljudi, prenosi CdM.

Ona bi trebalo da prođe kroz spoljni dio Sunčevog sistema, poznat kao Ortov oblak. “Glisi”, koja se kreće svemirom bez uticaja gravitacije, ima brzinu od 51.500 kilometara na čas kroz Mlječni put.

Još od 1996. poznato je da “Glisi” putuje prema Sunčevom sistemu, međutim, naučnici su tek prije nekoliko godina prikupili dovoljno podataka za preciznije izračunavanje njene udaljenosti i brzine.

Stručnjaci smatraju da “Glisi 710” ne predstavlja opasnost čak ni za daleke potomke ljudi.

Naime, ta zvijezda ima masu koja iznosi samo 60 odsto mase Sunca, tako da će svojom gravitacijom moći da utiče samo na tijela u okolini od 40 astronomskih jedinica (udaljenost od Sunca do Zemlje).

Drugim riječima, mogla bi da izazove samo poremećaje u Ortovom oblaku, kroz koji će proći na udaljenosti od 4.303 astronomske jedinice od Sunca.

Poređenja radi, to je 100 puta dalje od razdaljine između Plutona i Sunca.