Zvijezda italijanske produkcije horor filmova Barbara Steele, otkrila jezive detalje o ličnoj epizodi strave i užasa: Duh nesretne žene i danas čeka da joj Irsko more vrati utopljenog mornara!

Ispričala mi je da je prije više od jednog vijeka u toj kući živjela Elizabet Boven, čiji je muž, mornar, jednog dana otplovio, ne vrativši se. Nije ga mogla prežaliti, svakog je dana stajala na prozoru, plačući i čekajući da se vrati. A onda je jednog dana dobila vijest da je poginuo. Istog dana se bacila s litice u more.

Derbi je najukletije mjesto u Engleskoj. Naime, prema podacima koje je Fentorp prikupio, čak 10 000 od 14 000 stanovnika tog grada tvrdi da je imalo neko natprirodno iskustvo, bilo da je riječ o vampirima, vukodlacima ili duhovima…

Zvijezda italijanske produkcije horor filmova kao što su “Crna nedjelja, “Njihalo strave”, “Zamak krvi”, “Duh” i drugi, Barbara Stil (rođena 1937., Birkenhead, England), doživjela je i ličnu epizodu strave i užasa i to mimo filmskih kamera. Bilo je to u dobi od deset godina kada ju je posjetio duh žene koja je izvršila samoubistvo.

– Nisam sigurna da li je taj događaj iz djetinjstva uticao na kasniju odluku i želju da snimam horore, da uživam u jezivim scenama – kaže Barbara prisjećajući se događaja koji joj je otškrinuo vrata jednog novog svijeta.

 

 Žal za nastradalim mornarom

– Bila sam u posjeti kod bake i djeda koji su živjeli u jednoj staroj viktorijanskoj kući na vrhu litice pored Irskog mora. Meni su uvijek dodjeljivali sobu na vrhu tornja odakle sma imala predivan pogled na more. Jedino su me strašile preparirane glave raznih životinja koje su ukrašavale zidove kuće, a koje je ustrijelio moj djed. Nisu mi se sviđale, činilo se da noću oživljavaju.

– A onda, jedne olujne noći, od ljutitih talasa koji udaraju o litice, bljeska munja i udara gromova, nisam oka mogla sklopiti. Vrtila sam se po krevetu kad se pored mene stvorila neka žena. Bila je mokra, s njene pelerine i kapuljače je kapala voda.

– Uplašilo me njeno blijedo lice, ali, utom je ona počela da plače. Jecala je sve glasnije. Sažalila sam se i taman sam krenula da je upitam ko je – ona se okrenula ka prozoru i nestala.

– Bila sam sigurna da sanjam ali sam ipak događaj sutradan prijavila baki i djedu. Smijali su mi se, tvrdeći da sam imala čudan san.

Vlažni otisci stopa

– No, bila sam uporna da dokažem kako taj susret nije bio plod mašte ili sna. Povjerila sam se i Ani, bakinoj kuharici, koja me voljela i rado šivala odjeću mojim lutkama.

– I zamislite šta – Ana mi je vjerovala. Ispričala mi je da je prije više od jednog vijeka u toj kući živjela Elizabet Boven, čiji je muž, mornar, jednog dana otplovio, ne vrativši se. Nije ga mogla prežaliti, svakog je dana stajala na prozoru, plačući i čekajući da se on vrati. A onda je jednog dana dobila vijest da joj je muž poginuo. Istog dana se Elizabet bacila s litice u more.

– Poslije tog saznanja, s Anom sam se vratila do sobe gdje smo na podu zatekle vlažne otiske stopala. Elizabet se zaista vraćala u tu sobu da i dalje čeka svog mornara. Naravno, ja više nikad nisam ni privirila u tu sobu – ispričala je Barbara.

 

 

 Duhove sreću i “obični” ljudi

 Sablasni vojnik obilazi bolnicu

Rukovodstvo novoizgrađene bolnice Rojal u engleskom gradiću Derbiju, zamolilo je lokanog sveštenika za pomoć, budući da se u poslednje vrijeme radnici žale kako ih u hodnicima presreće duh. Nagađa se da je riječ o vojniku ubijenom 1920 godine, tačno tu na mjestu gdje se nekada nalazila stara bolnica Derby City general hospital, a na čijem je mjestu izgrađeno novo zdanje. Očevici kažu kako stalno susreću tamnu figuru sa plaštom, i to najčešće u blizini mrtvačnice, i da jedva čekaju da im neko od lokalnog sveštenstva pritekne u pomoć. U Engleskoj se takvi slučajevi prvo prijavljuju biskupu da bi on, ako procijeni da je potrebno, poslao egzorcistu. Inače, ako je vjerovati i suditi prema Lajonelu Fentorpu, stručnjaku za paranormalne pojave, Derbi je najukletije mjesto u Engleskoj. Naime, prema podacima koje je Fentorp prikupio, čak 10 000 od 14 000 stanovnika tog grada tvrdi da je imalo neko natprirodno iskustvo, bilo da je riječ o vampirima, vukodlacima ili duhovima.

 

Igra pošla po zlu: Završili u bolnici nakon što su pokušali prizvati duhove

Troje prijatelja iz meksičkog sela San Juan Tlacotenco završili su u bolnici nakon što su počeli pokazivati fizičke znakove koje su mještani protumačili kao opsjednutost demonima. Roditelji jednog od njih tražili su pomoć svećenika, no on ih je odbio jer grupa prijatelja nikada nije dolazila u crkvu.

Nakon što su pokušali dozvati duhove pomoću Ouija ploče, Alexandra Huerta (22), njen brat Sergio (23) i njihov rođak Fernando Cuevas (18) pali su stanje koje nalikuje transu.

Huertini roditelji pozvali su hitnu pomoć koja je grupi prijatelja dala tablete protiv bolova, tablete za smirenje te kapi za oči.

Dvojica mladića kasnije su ispričali da su se u trenutku ‘napada’ osjećali tupo te su privremeno bili gluhi i slijepi. Imali su halucinacije i grčeve te su otežano gutali, piše Mail Online.

“Nekontrolirano su se bacali i divljali i bilo ih je teško transportirati u obližnju bolnicu”, ispričao je šef Odjela za javnu sigurnost Victor Demesa.

Roditelji grupe s neobičnim simptomima također su tražili pomoć katoličkog svećenika, jer su smatrali da je potrebno izvršiti egzorcizam. No, svećenik im je odbio pomoći jer Alexandra, Sergio i Fernando nisu odlazili u crkvu.

Na internetu se pojavila i snimka mlade Alexandre koja se grčila i zavijala u kolima hitne pomoći.

(aura.ba)