Žvakanje žvaka podiže brzinu rada srca i pomaže otopiti suvišne kilograme

Žvakaća guma je izgleda saveznik u borbi protiv pretjerane težine kod muškaraca starijih od 40 godina time što ih podstiče da brže hodaju, naveli su u studiji japanski naučnici.

“Kombinovanje fizičke vežbe i žvakaće gume mogao bi biti efikasan način da se kontroliše težina”, ustanovili su istražitelji u časopisu “Journal of Physical Therapy Science”.

U studiji se ispituje ritam srca, predjena razdaljina, brzina hoda, broj koraka i energetska potrošnja kod Japanaca starih između 21 i 69 godina.

Potrebno je da hodaju svojim prirodnim ritmom 15 minuta na terenu za atletiku.

Polovina ispitanika je žvakala gume, a druga polovina je uzimala sastojke tih žvakaćih guma u obliku praha rastopljenog u čaši vode. Srčani ritam je opšte uzev bio viši kod onih koji su žvakali gumu.

Međutim kod muškaraca srednjih godina i starijih od 40 godina uočen je još jedan dodatni efekat, kad žvaću imaju tendenciju da hodaju brže, znači da pređu veću razdaljinu, zbog čega potroše znatno više kalorija.

Nisu poznati tačni razlozi za ovo ali istražitelji koji su predstavili svoje zaključke na Evropskom kongresu gojaznosti u Beču izneli su neke pretpostavke.

Tako je jedna druga japanska studija već dokazala da žvakanje žvake podiže brzinu rada srca, čak i kada se neko odmara. Japanski profesori su tako govorilio o kardio motornoj sinhronizaciji, tendenciji koje telo ima da ubrzava svoju aktivnost kada se ubrzava rad srca. Ta tendencija ima više šanse da se pojavi kod starijih ljudi nego kod mlađih.

Pored toga ranije studije su pokazale da žene sporije žvaću žvake od muškaraca, pokazali su istražitelji.