Žute, zelene ili crvene: KOJA JE PAPRIKA NAJZDRAVIJA?

Paprika ima više vitamina C od limuna. Saznajte kako boja paprike određuje koja je najboja

Paprika spada među najzdravije namirnice na svetu jer su bogate brojin hranjivim sastojcima i mineralima, kao što su vitamina C,A i E. Osim toga, bogata je i karotenoidom zeaksantinom koji je izuzetno važan za zdravlje očiju.

Paprika sadrži oko 300 miligrama vitamina C, čak više od limuna ili narandže! Upravo zbog toga je prije puno godina liječila skorbut- bolest koja nastaje usljed dugotrajnog nedostatka vitamina C.

Osim toga, paprike pomažu u borbi sa viškom kilograma. Imaju oko 50 kalorija, malo masnoće i ugljenih hidrata, te puno vode. Takođe, bogate su i magnezijum, gvožđem, kalijumom, kalcijumom i beta-karotenom.

Razlikuju se po vremenu zrenja. Naime, zelene paprike se beru dok su jako mlade i imaju pomalo gorkast ukus.

Žute paprike se beru srednje zrele , dok crvene paprike zahtijevaju da budu zrele još oko mjesec dana.

Zbog najveće doze vitamina C, kao i dosta sekundarnih ulja, crvene paprike su najzdravije.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!