Žuljevi nestaju kao rukom odnešeni: NAJBOLJI SAVJETI ZA SMIRIVANJE PLIKOVA NA NOGAMA I RUKAMA

Bez obzira da li je žulj na ruci ili stopalu, on može značajno da ometa normalne, svakodnevne aktivnosti. Osim toga njegovo zacjeljenje, ukoliko je veliki ili nije brzo pukao može da potraje, pa čak i da se inficira, a toga smo sad naročito svjesni jer mnogi zbog proljetnih radova imaju žuljeve na rukama, a zbog toga što smo udobne čizme zamijenili cipelama.

Da biste izbjegli ove komplikacije predlažemo vam nekoliko jednostavnih savjeta kako možete da ubrzate zacjeljenje žulja i pomognete koži da se što prije izravna.

Flaster
Flaster ili hanzaplast smanjuju trenje i štite žulj od nadražujućeg kontakta. Uz to dobra je i barijera da ne dođe do infekcije. Međutim, važno je na koji način stavljate flaster. Neophodno je kada ga stavite da iznad žulja ostane mali “šator”, tako što ćete ljepljive krajeve hanzaplasta zalijepiti malo bliže jedan drugom, dok ćete sredinu sa jastučićem malo odići od plika.
Pustite da “diše” žulj. Naime, brojni ljekari su saglasni da će žulj brže zacijeliti ako se ostavi nepokriven u čistom okruženju. Kada ste kod kuće skinite zavoj i omogućite da žulj diše i da se isuši. Da biste se zaštitili od infekcije, nanesite tanak sloj antibakterijske masti, čime ćete ubrzati zarastanje.

Ovakav način stavljanja hanzaplasta omogućava pliku da diše, podstiče zacjeljenje, a istovremeno ga štiti od trenja, nečistoće ili čestica koje mogu da prouzrokuju infekciju.

Zeleni čaj
Zeleni čaj ima snažna antiupalna svojstva koja doprinose zacjeljenju. Za saniranje žulja potopite tri kesice zelenog čaja u ključalu vodu, potom dodajte kašičicu sode bikarbone. Mješavinu ostavite da se ohladi, pa potpite plik. Ako se žulj nalazi na mjestu koje je teško uroniti u tečnost, koristite natopljenu gazu.

Vitamin E
Za žuljeve koji sporo zarastaju i zadebljali su od pomoći može da bude i vitamin E. On ima fantastično djelovanje na obnavljanje kože, pošto pomaže ćelijama kože da se brzo oporave, a sprječava i nastajanje ožiljaka. Vitamin E možete da nabavite u obliku ulja, krema ili kapsula. Ako imate kapsule, jednostavno iscijedite njen sadržaj direktno na površinu kože sa žuljevima.

Drenaža
Mada ne biste smjeli da bušite žulj, bezbjedna drenaža može da donese olakšanje. Da biste probušili žulj u kućnim uslovima najprije operite ruke toplom vodom i sapunom. Štapić za uši pokvasite alkoholom i dezinfikujte iglu. Plik očistite antiseptikom, zatim polako iglom probušite plik. Pustite da se tečnost potpuno ocijedi. Nanesite antibakterijsku mast. Plik prekrijte flasterom ili zavojem.

Gel od aloje vere
Gel aloje vere ima antiupalna svojstva, pa će zato smanjiti crvenilo i otok koji izaziva bol. Studije su dokazale da je aloja vera djelotvorna kao tradicionalni lijek za liječenje opekotina drugog i trećeg stepena, što je čini odličnim prirodnim lijekom za žuljeve.