Zujanje u ušima ne mora biti razlog za paniku, ali ako traje duže od tri mjeseca – pravac kod doktora!

Stalno zujanje u ušima neugodno je, ali nema mjesta panici jer nije nužno riječ o hroničnom tinnitusu, već može biti posljedica stresa i napetosti te će proći kada prebrodimo ta krizna stanja, upozorava stručnjakinja iz berlinskog centra za tinitus.

Zapravo buka u ušima sasvim je normalna “i svako to proživljava”, kaže dr. Birgit Mayurek iz Centra za tinitus u berlinskoj sveučilišnoj bolnici Charite.

Stres, čudni zvukovi i emocijama vrlo nabijene situacije razlog su što se u mozgu oslobađa tvar koju preuzimaju slušne stanice.

Uobičajeno, nevažne zvukove filtriramo, izbacujemo ih, no i najmanji poremećaj u slušnom procesu tijela može biti razlog da filter ne funkcioniše. U tom slučaju naš mozak počinje bilježiti svaku buku: metež, pucketanje, zvuk ‘bipa’, zviždanje, pulsiranje, svako to doživljava na svoju način i na vlastitoj frekvenciji.

Najčešće buka nestaje nakon kratkog vremena i postavlja se pitanje “što je bio okidač za njenu aktivaciju”.

Stoga bi ljudima koji neprestance doživljavaju takva iskustva bilo dobro zapisivati situacije u kojima nastupaju takve vrste slušne osjetljivosti.

Hoće li buka postati hronična zavisi o tome koliko su snažni njeni okidači. Na primjer, važno je znati nastupa li ta buka u trenutku kada se bojimo, kada nam je neugodno, kada smo iznervirani ili čak ulazimo u depresivno stanje.

To može značiti da nam je “buka” pohranjena u mozgu.

Ako zujanje potraje duže od tri mjeseca, smatra se hroničnim. Moglo bi se raditi o tinitusu tek onda kada stalno zujanje snažno remeti svakodnevni život pojedinca pogođenog tom pojavom.

Tinitus je osjet zvuka kao zujanje ili šum u jednom ili oba uha bez odgovarajućeg vanjskog podražaja i nije bolest, već simptom koji može biti izazvan primjerice upalom uha ili nuspojava uzimanja nekih lijekova.