Žrtve opsjeda preko Ouija ploče: Demon Zozo uništava živote onih koji ga prizovu

Oni koji su stupili u kontakt sa Zozoom, ponekad su ga pitali o njegovom porijeklu. U većini slučajeva, Zozo ne poriče ono što je. Jasno će vam dati do znanja da je on demon iz pakla, a ponekad će kako bi vas uplašio, tvrditi i da je sam Đavo. Poznat je i po tome što psuje na hebrejskom i reaguje veoma negativno ukoliko ga upitate bilo šta o Bogu

 

Ouija – tabla za prizivanje duhova jedna je od najpopularnijih tema na internet forumima na kojima se vode žustre rasprave o postojanju duhova, demona i preminulim osobama koje preko ove ploče kontaktiraju žive. Ploča na sebi ima ispisana sva slova abecede, brojeve od 0-9, riječi „da“, „ne“, u nekim slučajevima „zdravo“ ili „doviđenja“, a duh preminulog bi trebao da pomiče mali, srcoliki, komad drveta prema slovima ili brojevima i tako odgovara na pitanja i šalje poruke iz zagrobnog života.

Iako možda zvuči zabavno, mnogi koji su se upustili u ovakav vid razonode ubrzo su zažalili. Postoji jako puno priča onih koji tvrde da su prilikom prizivanja duhova doživjeli neobjašnjive, i često zastrašujuće stvari. Jedan od najstrašnijih entiteta koji se pojavljuje tokom igre sa Ouija pločom je mračni demon poznat po imenu Zozo, koji voli da izluđuje i muči one koji ga prizovu.

 Glumi prijatelja

Spomenuti demon ima još imena – Zoso, Zaza, Mama, Oz, Zo,Za, Abacus. Možda je najpoznatiji po imenu Pazuzu – demonu koji je u legendarnom Egzorcistu opsjedao mladu Regan MacNeil. Zozo već stotinama godina muči one pred kojima se uz pomoć Ouija ploče pojavi.

Jedan od prvih slučajeva opsjednutosti ovim demonom datira iz 1816. godine kada je mladu ženu iz francuskog sela Teilly, navodno opsjelo nekoliko demona – Mimi, Crapoulet i Zozo. Prema legendama, ovaj demon je sve često koristi Ouija ploču kako bi se domogao naše stvarnosti. Prije nego što se pojavi, na tabli napiše jedno od svojih mnogobrojnih imena – najčešće je to Zozo.

Tokom komunikacije sa ovim demonom isprva biste pomislili da ste iz zagrobnog života kontaktirali nekog mrtvog rođaka – jer je Zozo u početku veoma prijateljski nastrojen. Ubrzo nakon što zadobije vaše povjerenje, postaje nasilan, njegovi su odgovori sve mračniji i morbidniji, počinje da vas proklinje, a kada konačno shvatite da imate posla sa zlim entitetom već je kasno.

  Hrani se strahom

Nakon što bude uspješno prizvan, Zozo će uzrokovati razne probleme. Oni koji su prizvali ovog demona ubrzo su požalili jer je Zozo počeo manipulisati njihovim emocijama, kod igrača je izazivao nepodnošljive glavobolje, i suicidalne misli. Neki su se žalili na zdravstvene i mentalne probleme, a u ekstremnim slučajevima osoba bi totalno poludjela.

Mnogi tvrde da ih je Zozo proganjao – u kući su počeli viđati neobjašnjive sjene, mučile su ih stravične noćne more i slično. Za njega se kaže da kada u potpunosti opsjedne osobu, ima moć da je natjera na ubistvo ili samoubistvo. Hrani se strahom – što vas više plaši, to je sve jači!.

Oni koji su stupili u kontakt sa Zozoom, ponekad su ga pitali o njegovom porijeklu. U većini slučajeva, Zozo ne poriče ono što je. Jasno će vam dati do znanja da je on demon iz pakla, a ponekad će kako bi vas uplašio, tvrditi i da je sam Đavo. Poznat je i po tome što psuje na hebrejskom i reaguje veoma negativno ukoliko ga upitate bilo šta o Bogu.

 Odvešću vas u „raj“

Darren Evans, istraživač paranormalnih pojava iz Oklahome jedan je od onih koji je više puta došao u kontakt sa ovim podmuklim demonom. Kada je prvi put prizvao Zozoa 2009. godine, drvena planketa na Ouija ploči je „poludjela“. Klizila je od slova do slova, više puta ispisujući ime „Zozo“.

U početku se entitet činio prijateljski nastrojen, ali se sve promijenilo u narednim danima, kada je postao agresivan i nasilan. Evansu je demon rekao da će ga odvesti u raj, zajedno sa njegovom porodicom. Kada ga je Evans upitao gdje je „raj“, Zozo je na ploči napisao „P-A-K-A-O“.

Darren Evans (desno)

Prestravljen odgovorom, Evans je navodno otrčao da provjeri svoju djevojsku i njihovu jednogodišnju bebu. Djevojke nije bilo nigdje, a bebu je pronašao kako se davi u punoj kadi. Preživjela je, a Evansa je ovaj događaj duboko potresao.

Zozo je Evansa preko Ouija table kontaktirao više puta, ponekad pokazujući sposobnost govora na latinskom i hebrejskom jeziku. Evans nije dugo čekao da se Zozo okomi na najslabijeg člana njegove porodice. Evansova inače zdrava kćerka, iznenada je oboljela od misteriozne respiratorne bolesti zbog čega je morala biti hospitalizovana.

I u kući su se dešavale razne paranormalne aktivnosti – svjetla su treperila, predmeti su „šetali“ po kući, a Evansa je demon čak i fizički napao, ostavljajući ga prekrivenog modricama i ogrebotinama. Evans je zbog svega ovoga skoro doživio potpuni nervni slom, i kaže da mu je Zozo zamalo uništio život.

Nakon što se njegova priča pročula, na stotine drugih ljudi se počelo javljati sa sličnim doživljajima gdje je glavnu ulogu imao upravo Zozo. Evans je počeo sakupljati njihove priče i objavljivati ih na svom web sajtu. U nastavku pročitajte svjedočenje April O. iz Amerike koja sasvim sigurno nikada neće zaboraviti bliski susret sa Zozoom.

 

 „Želim tvoju prijateljcu“

Jedne večeri 2012. godine, Amerikanka April O. organizovala je zabavu u svojoj kući. U jednom trenutku, ona i njene prijateljice pomislile su da bi bilo zabavno kontaktirati duha preko Ouija table. April koja se i prije igrala sa ovom pločom i nikada nije imala negativno iskustvo, pristala je na igru.

Zamračili su prostoriju, upalili svijeće, uzeli tablu i igra je mogla da počne. Počele su pričati jezive priče kako bi privukle duhove, a zatim su se obratili Ouija ploči. „Ima li koga?“, upitale su djevojke, a srcolika pločica se počela pomjerati, ispisujući ime „Zozo“. „Šta želiš?“, upitala je April, a Zozo je zagonetno odgovorio „nju“, sugerišući na jednu od Aprilinih prijateljica.

„Pločica nije prestajala ispisivati ime „Zozo“, i nerviralo me to što nije želio da kaže zašto želi moju prijateljicu. U jednom trenutku, ona ga je nazvala kukavicom, a na Ouija ploči je zatim ispisana riječ „smrt“. Stvari su tada krenula nizbrdo. Rekla sam joj da ga ne provocira jer bi nam se moglo desiti nešto loše. Moja druga prijateljcia je sve vrijeme sjedila u tišini. Na licu joj se vidio strah, ali mi smo nastavila sa pitanjima.

Ne sjećam se šta smo ga tačno pitale, ali njegov odgovor nas je zbunio. Pločica se pod našim prstima opet počela pomjerati, ispisujući riječ „mama“. Iznova je pisao istu riječ, što me iznerviralo, pa sam mu opsovala… Moja prijateljica je tada sklonila ruku sa ploče i rekla da ne želi više da se igra. Atmosfera u prostoriji se naglo promijenila. Zrak je postao težak i znala sam da je Zozo u sobi.

Iznanada sam osjetila kao da je nešto ušlo u mene. Osjetila sam nalet nevjerovatno intenzivne mržnje . Počela sam se histerično smijati, a zatim plakati… uopšte nisam imala kontrolu nad svojim emocijama. Moje raspoloženje se opet naglo promijenilo – osjetila sam mržnju, a zatim pogledala svoju prijateljicu, onu koju je demon želio. Usne su mi se iskrivile u zli osmijeh, i osjetila sam da je Zozo u meni.

Prestravljene, razgrnule smo zavjese i sklonile Ouija ploču, ali zrak je i dalje bio težak. Prošlo je nekoliko dana nakon čega sam se opet počela osjećati normalno. Bila sam presretna kada više nisam osjećala tu zlokobnu prisutnost u sebi.

Brinula sam se i za svoje prijateljice, ali im se srećom nije ništa desilo nakon odlaska iz kuće. Moj savjet? NE IGRAJTE SE SA OUIJA PLOČOM!“ – savjetuje April O.

PRIZIVALI DUHOVE, PA POŽALILI!

Novinarka Esra Gurkan je skupila neke od priča korisnika Reddita koji su imali jezivo iskustvo s Ouija pločom.

 Ploča prorekla smrt oca

Jedan od korisnika komentar je počeo s rečenicom “kako je oduvijek htio da opiše svoje zastrašujuće iskustvo”, ali se nikad do sada nije usudio, sve dok ga nije zaštitila “anonimnost” interneta.

On kaže kako je njegov otac prizivao duhove sa svojim prijateljima kada im je rečeno da će otac jednog od njih preminuti u bliskoj budućnosti. Sljedeće sedmice poginuo je njegov djed kada ga je na putu udario automobil.

 

 “Vidim kroz vaše oči”

Sljedeći korisnik Reddita kaže kako je s prijateljima prizivao duhove kad mu je bilo 13 godina. Igrali su se s pločom kad im je stigla poruka “Mogu da vas vidim kroz prozor”, a zatim i mnogo jezivija: “Mogu da vidim kroz vaše oči”.

Nakon toga je došla poruka “Ispod auta sam”, zbog čega su dječaci odmah izjurili napolje da vide šta se nalazi ispod automobila i tamo su naišli na ogromnu i agresivnu crnu mačku.

Kad su u strahu otrčali nazad u kuću odmah je nestalo struje, a oni do jutra nisu izašli iz kuće. Nakon toga ploču više nikad nisu uzeli u ruke.

  Jemma Jane

Jedan od korisnika ispričao je kako je tokom prizivanja duhova ploča ispisala ime Jemma Jane, što se na kraju ispostavilo da je ime njegove prave majke koje nije znao – bio je usvojen.

Kad je njegova davno preminula rodica kao djevojka upitala hoće li se udati za svog tadašnjeg momka, ploča je odgovorila „ne“. Kad je upitala hoće li se razići, ploča je opet rekla „ne“.

Kad je napokon pitala da li će neko od njih umrijeti, ploča je rekla „da“. Sedam dana kasnije njen momak je poginuo u nesreći.