Žrtve infarkta: Omer Pobrić, Đurđica Barlović, Džejms Gandolfini: KAŠLJITE I PREŽIVITE INFARKT!

Infarkti su svakodnevnica. Kako preživjeti infarkt? Kod infarkta – prisebnost i brzo djelovanje, je prvi savjet, naime nakon prvih simptoma, osoba ima samo 10 sekundi vremena za djelovanje, nakon toga pada u nesvjest.

Infarkt, česta pojava u današnjem svijetu i njegove posljedice su bile uzrok smrti  mnogih  poznatih ljudi. Iako medicina bilježi uspjehe, smanjuje simptome i smetnje bolesti,  preživjeti infarkt i izvesti korake koje vode ka uspješnom preživljavanju napada, ne poznaje svako.

Savjeti

Kako preživjeti infarkt, koji su načini samopomoći  kada  se pojave simptomi infarkta?

U 240. broju medicinske revije „Jurnal of general hospital Rochester“ se nalaze savjeti kako preživjeti infarkt u vrijeme kada je unesrećeni potpuno sam?

Prisebnost i brzo djelovanje, je prvi savjet, naime nakon prvih simptoma, osoba ima samo 10 sekundi vremena za djelovanje, nakon toga pada u nesvjest.
Najvažnije je  prepoznati prve simptome napada, a oni su: jaka i nepoznata bol u prsima, koja se širi  niže od grudi prema ruci i gore  prema čeljusti.

Bez prisutnosti panike je potrebno (nakon prepoznavanja boli) početi jako i neprestano kašljati.

Kašljite!

Pri tome jako udisati zrak. Potrudite se da kašljete iz prsnog koša. Udisanje zraka i kašalj se moraju smjenjivati svake dvije sekunde bez prestanka, odnosno dok srce ne počne normalno i ujednačeno da kuca.

Duboki  udisaji dovode kisik u srce, kašalj uzrokuje da se srčni mišići stisnu te  zadrže nomalan ritam cirkulisanja krvi.  Stiskanje srca stimuliše   obnovu normalnog kucanja srca.

Bolesnik na ovaj način dobije dragocjeno vrijeme, smiruje simptome infarkta  i  dovodi tijelo u mirnije stanje. Na ovaj način žrtva infarkta može da obnovi fizičku snagu, pozove pomoć, pa čak izdrži  put do bolnice.

Umrli od posljedica infarkta

Omer Pobrić, muzičar i osnivač Instituta sevdaha vozeći se sam u automobilu, doživio je srčani napad od kojeg je preminuo. Đurđica Barlović,  prva pjevačica popularne grupe Novi Fosili, ležeći na plaži doživljava napad, umire u 42. godini života od posljedica napada.

Zlatko Crnković, doajen hrvatskog glumišta, umro je u 76. godini od posljedica infarkta. Predsjednik Fudbalskog kluba Vojvodina Ratko Butorović je  u 59. godini života,  preminuo je od posljedica srčanog napada.

Američki glumac Džejms Gandolfini, poznat po ulozi Tonija iz popularne serije Porodica Soprano, preminuo je od infarkta u 51. godini, za vrijeme boravka  u Italiji. I ima ih još, kako poznatih, tako i onih manje poznatih ljudi.

(A. D./aura.ba)