Zračenje – najveći nevidljivi neprijatelj: Zašto od televizora bježe i pacovi!?

Ispitivanja na jajima kokošaka u inkubatorima, koja su bila izložena zračenju mobilnih telefona pokazala su, da dolazi do zatvaranja ćelijske membrane


Mreže dalekovoda i velikih razvodnih postrojenja, električne linije željeznica, tramvaja i trolejbusa, remete normalno Zemljino elektromagnetno polje. To se odražava na cjelokupni živi svijet. Zračenja u ljudskim staništima, posebno urbanim sredinama, gdje je velika koncentracija elektroinstalacija, električnih mašina, opreme, aparata i saobraćajnih sredstava, uslovila su i veliki broj oboljenja. Najčešće, to su funkcionalne smetnje, (nesanica, nervoza, gubitak koncentracije, loše varenje, gubitak apetita, zamor), koje vremenom prelaze u bolesti nervnog i endokrinog sistema, do kancera.

Početkom osamdesetih godina prošlog vijeka u Zapadnoj Evropi je utvrđeno da su zone štetnih zračenja u sedamdeset posto slučajeva uzrok hroničnih bolesti i njihovih recidiva. Svjesne katastrofalnog uticaja zračenja na stanovništvo, neke države pribjegavaju raznim vidovima zaštite; fabrika automobila Porche sagradila je proizvodne pogone na “zdravoj” lokaciji, na kojoj nema geopatogenih zračenja; mnoge fabrike i domaćinstva koriste razne uređaje koji isključuju električni vod ukoliko nije priključen potrošač; sve više proizvođača električnih aparata preporučuje da se, ako ne radi, aparat isključi iz utikača. Svi pomenuti načini pomažu da se ublaže posljedice štetnih zračenja.

Kako reaguju životinje?

Poslednjih godina zbog sve većeg uticaja elektrosmoga nauka se okrenula i njegovom uticaju na životinjski svijet. Sve više je eksperimenata sa domaćim životinjama na farmama, od živine i kunića, do krupne stoke. Ispitivanja na jajima kokošaka u inkubatorima, koja su bila izložena zračenju mobilnih telefona pokazala su, da dolazi do zatvaranja ćelijske membrane. Posljedica toga je da sedamdeset procenata pilića ugine od srčanih smetnji u prve četiri nedjelje života.

Eksperimenti su pokazali da pacovi bježe iz prostorija u kojima se nalazi TV aparat. Krave u zonama jakih prirodnih i tehničkih zračenja lako obolijevaju od mastitisa, (zapaljenja vimena). Liječenje je dugo i bolno, uz znatne ekonomske gubitke.

Pojava steriliteta kod krupne stoke je evidentna. Problemi u vrijeme graviditeta često su praćeni pobačajima, ili rađanjem mrtvih mladunaca. Takođe su često prisutni i srčani problemi i problemi sa plućima. Farme se grade po savremenim urbanističkim pravilima, ali se uticaj štetnih zračenja najčešće ne uzima u obzir.

I kućni ljubimci su indikator štetnih uticaja. Ljudi ih liječe, a da najčešće ne znaju uzrok bolesti. Ukoliko njihovi vlasnici, svjesni opasnosti od štetnih zračenja štite svoj životni prostor, štite i svoje ljubimce.

Treba naglasiti da divlje životinje imaju nepogrješiv osjećaj gdje će da grade svoja staništa – uvijek u zonama pozitivnih uticaja (aura.ba)