Zovu je prirodni aspirin: LJEKOVITI RECEPTI OD LJUBIČICE ZA GLAVOBOLJU, IMUNITET, NESANICU, BRONHITIS, KAŠALJ

Zbog lijepog izgleda i snažnog i opojnog mirisa, ljubičica dugo važi zajedan od najljepših cvjetova. I duže nego što mislite — još u starogrčkim legendama tvrdilo se da je ne pretjerano atraktivni Hefest pridobio Afroditinu naklonost zahvaljujući ljubičicama, kao i da je Zevs napunio čitavu livadu ljubičicama da bi utješio svoju ljubavnicu Io, koju je morao da pretvori u kravu zbog Herine ljubomore. Ipak, ljubičica nije samo prelijepa i mirisna, već ima i ljekovita svojstva, a neka od njih poznata su godinama.

List i cvijet ljubičice imaju protivupalno, protivgljivično i antiseptičko djejstvo, zbog kojih se primjenjuju i lokalno, na kožu, i ispijaju u obliku napitaka.

U sastav ljubičice ulaze brojne hranljive materije i moćne supstance, a najpoznatiji su saponini, alkaloid odoratin, glikozid iridin, jedinjenja salicilne kiseline, razne gorke materije… Izuzetno se bogate vitaminima A i C, zahvaljujući čemu je ljubičica savršen dodatak biljnim čajevima, a i sam čaj od ljubičice je vrlo cijenjen.

Pokazalo se da ljubičica djeluje umirujuće kod nesanice, glavobolje, pa čak i ozbiljne migrene, a sve to ova biljka duguje salicilnoj kiselini, koja je jedan od glavnih sastojaka aspirina i ima analgetičko djejstvo. Pozitivno utiče i kod stresa i anksioznosti i odlično je umirujuće sredstvo.

To je samo dio moći ljubičice: ona je poznata kao jedan od najboljih narodnih lijekova za bronhitis, astmu i većinu tegoba respiratornog trakta,a pomaže i kod gripa i prehlade. Ublažava kašalj i blagotvorno djeluje na sve disajne organe.

Kao da sve ovo nije dovoljno, ljubičica pomaže u detoksikaciji organizma i ublažava infekcije, a zbog njenih supermoći mnogi je nazivaju prirodnim aspirinom. Postoji mnogo načina da se iskoristi ljubičica, a ovo su neki od najčešćih.

Čaj od ljubičice
Napunite kašičicu suhe ljubičice (svih nadzemnih dijelova biljke), koja je dobro osušena i usitnjena. To prelijte šoljom ključale vode (oko 200 mililitara), pa ostavite da odstoji poklopljeno oko 10 minuta. zatim procijedite i pijte dva do tri puta dnevno po jednu šolju.

Ovaj napitak pomaže kod niza zdravstvenih problema i, uopšte, jača imunitet.

Sirće od ljubičice
Napunite teglu ljubičicom (cvjetovima), što više pronađete. Zatim sipajte bijelo vinsko sirće i ostavite dvije do tri nedjelje, a svakog dana po jednom dobro promućkajte.

Potom procijedite i stavite u frižider. Vjeruje se da ovo sirće snažno i blagotvorno djeluje kod bolova u zglobodima i kostima, a primjenjuje se tako što se nakapa po oblozi i stavi na bolno mjesto.

Med od ljubičice
Dvije šolje cvjetova ljubičice pomiješajte s jednom šoljom meda, pa dobro izmiksajte. Potom dodajte sok od jednog limuna i sve dobro promiješajte, sipajte u staklenu teglu i odložite u frižider.

Uzimajte dvaput dnevno po jednu kašičicu. Ovaj med odličan je za jačanje imunog sistema, kao i u slučajevima prehlade, gripa i svih vrsta infekcija.

Sirup od ljubičice
Preko 100 grama cvetova ljubičice prelijte 200 mililitara ključale vode. Ostavite da odstoji preko noći, oa sutradan ignječite cvjetove drvenom kašikom i procijedite. U dobijeni sok od ljubičice sipati onoliko meda koliko je bilo tečnosti, pa sve dobro promiješajte i sipajte u sterilnu staklenu flašu ili teglu. Držite u frižideru.

Ovaj sirup pomoći će kod simptoma prehlade, astme, bronhitisa, kašlja i upale grla.

Ulje od ljubičice
Preko jedne šake svježih cvjetova ljubičice sipajte pola litra maslinovog ulja. Ostavite da odstoji per dana, pa procijedite ulje i čuvajte u staklenoj flaši, idealno od tamnijeg stakla.

Ovako pripremljeno ulje pomaže kod migrene i glavobolje, a dovoljno je da njime masirate sljepoočnice.