Zovu ga prirodni aspirin: OVAJ ČAJ POMAŽE KOD REUME, EKCEMA, TEMPERATURE, SVIH BOLOVA

Među najpopularnijim sastojcima iz prirode koji se vijekovima koriste kao narodni lijek jeste vrbina kora, koja se obično priprema u obliku čaja.

Vrba raste u vlažnim područjima širom svijeta, a skoro svi njeni dijelovi primjenjuju se u svrhe liječenja. U starom Egiptu i Kini široku primjenu imalo je prije svega lišće ovog drveta, a zabilježeno je da je Hipokrat još u V vijeku prije naše ere koristio gorki prah iz vrbine kore, zbog njegove moći da ublaži bolove i snizi tjelesnu temperaturu.

Kako su vijekovi prolazili, vrba se više upotrebljavala u liječenju i sve više analizirala, a u XIX vijeku francuski hemičar Anri Leru uspio je da izoluje aktivni sastojak kore vrbe koji je nazvao — salicin. Ako vam je ova riječ poznata, to je zato što ste je vjerovatno čuli već bezbroj puta u pitanju je alkoholni β-glukozid, agens koji djeluje antizapaljenski i vrlo je hemijski sličan aspirinu, odnosno acetilsalicilnoj kiselini.

Kora vrbe sadrži još fenolnih glukozida, osim salicina, a to su saligenin, salikortin, populin, a u njenom sastavu su i flavonoidi, fitoestrogeni i tanini. zbog svega toga, ona ima i analgetično i antiseptično djejstvo.

Budući da je toliko snažan i raznovrsnog sastava, čaj od vrbine kore obično se ne preporučuje trudnicama, dojiljama i manjoj djeci, a mnoge trudnice izbjegavaju čak i proizvode za njegu kože koji sadrže salicilnu kiselinu.

Protiv čega sve pomaže kora vrbe?

Protiv glavobolje
Ukoliko imate probleme sa čestim glavoboljama ili migrenama, može vam pomoći ovaj prirodni sastojak. To posebno važi ukoliko vam lijekovi protiv glavobolje izazivaju gastrointestinalne smetnje — naučno je dokazano da želudac bolje podnosi salicilnu kiselinu iz kore vrbe. Tada joj se mogu pridružiti i matičnjak i kamilica.

Protiv povišene temperature
Budući da je ovom čaju osnovno djejstvo antizapaljensko, on je vrlo koristan u slučaju povišene temperature.

Reumatoidni artritis i osteoarthritis
Kada se kora vrbe kombinuje s rastavićem, brezom, koprivom ili listom masline, djeluje tako što ublažava simptome rematoidnog artitisa i osteoartritisa, odnosno ublažava hronične bolove u leđima i zglobovima.

Ekcem i druga kožna stanja
Čaj od kore vrbe vrlo je efikasan u tretiranju kožnih oboljenja, naročito kada je koža vrlo suha i iritirana, kao kod ekcema. Takođe, vjeruje se da ispiranje rana ovim čajem ubrzava njihovo zarastanje. U svemu što se tiče kože je kora vrbe još djelotvornija kada se kombniuje s trobojnom ljubičicom.

Prevencija moždanog i srčanog udara
Kora vrbe poznata je po tome što razrjeđuje krv, pa je poželjno da je piju ljudi koji imaju povišen rizik za nastanak moždanog i srčanog udara, imaju trombofiliju i sl.

Protiv bruzitisa
Zapaljenje burze, zatvorene vrećine ispunjene tečnošću koja se nalazi unutrašnjosti zglobova, može da dovede do oticanja koljena, laktova i, generalno, svih zglobova, a protiv nje može pomoći vrbova kora. Više medicinskih istraživanja je dokazalo da je ovaj čaj efikasan u slučaju burzitisa zbog svojih antiinflamatornih mehanizama.

Kako se priprema čaj od kore vrbe?
Jednu kašičicu vrbine kore u prahu prelijte jednom šoljom prokuhane i ohlađene vode od oko 200 mililitara. Ostavite da odstoji 10 minuta, pa procijedite i pijte tri puta dnevno, poslije obroka.