Zovem se Denis, imam 26 godina i zbog neprijatnog zadaha iz usta nemam djevojku ni prijatelje, pomozite mi!

“Imam problema sa zadahom iz usta. Nemam djevojku, a i moj krug prijatelja je jako uzak. Nadam se da ćete mi pomoći. Napominjem da nisam pušač, ne konzumiram alkohol. Unaprijed hvala” – napisao je nedavno na adresu magazina Aura jedan naš čitatelj.

Evo nekih savjeta koji bi mu mogli pomoći, a možda i vama.

Travar Sadik Sadiković, u knjizi “Narodno zdravlje”, savjetuje slijedeće: Kao prvo, preporučio je spravljanje hladnog naljeva od metvice s vodom, jer je to jako efikasno sredstvo za otklanjanje lošeg zadaha. Također, savjetovao je da se, ukoliko taj zadah dolazi iz želuca, pelin pije kao čaj. No, isto tako, za liječenje ove neprijatnosti, veoma dobar može biti i čaj od ljekovitog sporiša.

Branislava Mrčarica–Rakonjac, fitoterapeutkinja: Jednu kašiku meda sa malo cimeta u prahu pomiješati sa vodom. Ovu smjesu grgutati svakodnevno. Koliko puta, to odlučite sami. Na ovakav način dah ćete održavati svježim.

Ljudi iz Južne Amerike pomenutom mješavinom svako jutro ispiru grlo. Zbog toga je njihov dah svjež tokom čitavog dana! Pokušajte i vi!

Jova Mijatović, narodni travar, također je svojevremeno preporučivao recepte za liječenje neugodnog zadaha. Mi smo za vas izdvojili slijedeće: Napraviti mješavinu od slijedećih vrsta trava: 5 grama gospinog cvata, 6 grama lista podbjela, 3 grama korjena omana, 6 grama lista bokvice, 10 grama cvijeta zove, te 10 grama cvijeta kamilice.

Ovu mješavinu potrebno je staviti u sud, nasuti 1 litar vode. Sud poklopiti i ostaviti da se trave kisele 5 sati. Zatim sve zagrijati samo toliko da provri. Piti 3 puta dnevno po jednu kafenu šoljicu ovog čaja.

Drugi recept:

Od 4 grama lista plućnjaka, 10 grama trave kunice, 4 grama trave kantarije, 1 grama pelina, 4 grama lista lazarkinje i 10 grama cvijeta kamilice, napraviti mješavinu. Potom je staviti u sud, te nasuti 1 litar vode. Sud poklopiti i ostaviti da se trave kisele 5 sati. Zatim sve zagrijati samo toliko da provri. Hladiti 15 minuta, a zatim čaj procijediti. Tri puta dnevno, piti po jednu kafenu šoljicu ovoga čaja i to će riješiti probleme sa neugodnim zadahom.

(aura.ba)