ZOVA LIJEČI I NAJOPASNIJE BOLESTI!

zovaNaši preci su decenijama koristili zovu u korist zdravlja, a pri tome su uživali u izuzetno ukusnim napicima. Za zovu kažu da je jedna od najljekovitijih biljaka na svijetu jer sadrži velike količine flavonoida, karotena, vitamina C. Do sada je poznato da zova liječi gripu, zapušene sinuse, bronhitis, astmu i alergije. Također, dokazano je da sok od zove popravlja imunitet, a pomaže i kod dijabetesa i zatvora.

Čaj protiv kašlja
Čaj od osušenih cvjetova zove liječi uporan i suh kašalj. Ovaj čaj možete da dajete i djeci, samo je važno da se prije posavjetujete sa svojim ljekarom. Sve što treba da uradite je da cvjetove zove osušite na tamnom i suhom mjestu i da ih tako suhe smrvite u teglu i čuvate za čaj.

Losion za osjetljivu kožu
Losion od zove čini čuda za osjetljivu kožu. Pravi se tako što sa dvije šolje ključale vode prelijete 25 grama osušenog cvijeta zove i poklopite. Kada se ohladi, procjedite u čistu staklenu posudu i čuvajte u frižideru. Losionom natopite komadić vate i očistite lice. On umiruje i osvježava osjetljivu kožu. Losion od zove bi trebalo da iskoristite tokom naredna tri dana.

Sok od zove
Svi najradije tokom ljetnih dana pijemo sok od zove. On se veoma jednostavno pravi. U 1 litru hladne vode potopite 20 cvjetova svježe zove. Neka stoji na hladnome mjestu (ali ne u frižideru) 24 sata. Procijedite, dodajte 800 grama šećera i sok od 1 limuna i ostavite da odstoji još 24 sata. Povremeno promiješajte, da se šećer rastopi. Procijediti kroz duplu gazu i sipati u boce. Ovaj sok se pije razređen sa vodom, a možete koristiti i mineralnu gaziranu vodu za pripremu soka.

Crna zova, lijek protiv raka
Jedan čovjek iz Bugarske, napravio je pravu pometnju tvrdeći da mu je lijek od crne zove pomogao da pobijedi rak. Crna zova raste oko rječnih kanala, i daje plod koji podsjeća na borovnice. Plodovi sazrijevaju krajem augusta i početkom septembra. Plod treba da bude dobro zreo da bi imao ljekovita svojstva. Kada uberete bobice, operite ih i stavite u tegle, ređajući naizmjenično jedan red bobica, pa jedan red šećera, dok se tegla se ne napuni do vrha, prenosi Webtribune.rs

Čuvajte teglu na mjestu gde ima sunca, tako da može da dođe do vrenja. Nakon dvije sedmice, teglu treba zatvoriti i staviti u frižider. Možete napraviti 2, 3 ili 4 tegle, ali morate imati najmanje dvije da biste imali dovoljno ovog lijeka do iduće godine. Uzimajte najmanje 1 kašičicu svakog jutra na prazan stomak, 10 minuta prije obroka. Oni koji su koristili ovaj lijek kažu da im se jednom pobijeđen rak nije više vraćao.