Znate li zbog čega vas neka boja privlači i šta ona otkriva o vama?

Ljude koji često meditiraju ili se bave iscjeljivanjem privlače nijanse ljubičaste boje, no svaka od sedam čakri u tijelu titra svojom bojom i posebnošću, otkrij svoju.Postoji sedam osnovnih boja spektra koje su povezane sa sedam čakri u tijelu. Iako kažem da je svaka čakra povezana s jednom bojom to ne znači da ta čakra ima tu boju, nego da određena čakra i određena boja imaju istu vibraciju – objašnjava Maja Vodopija, astrolog iz Centra Horus u Zagrebu i dodaje kako crvena boja odgovara prvoj korijenskoj čakri, smještenoj u dnu zdjelice, a vezena je za preživljavanje, stabilnost, iskonsko povjerenje i materijalnu sigurnost.

Zelena boja je boja srčane čakre, a vezana je za ljubav, humanost, saosjećanje i osjećaj sigurnosti.

Narančasta boja povezana je s drugom čakrom, koja utiče na polnost, kreativnost i samopouzdanje. Žuta boja odgovara trećoj čakri, smještenoj u solarnom pleksusu, a odnosi se na snagu volje, moć, samokontrolu i ličnost. Zelena boja je boja srčane čakre, a vezana je za ljubav, humanost, saosjećanje i osjećaj sigurnosti. Plava je boja pete ili grlene čakre vezane za komunikaciju, istinu i nezavisnost.

Indigo plava je boja šeste čakre, smještene u  područje između obrva, a odnosi se na intuiciju, mudrost i neposrednu spoznaju. I na kraju, ljubičasta boja odgovara vibraciji krunske čakre, koja se nalazi na vrhu glave i odgovorna je za spiritualnost, spoznaju duhovnih svjetova, samoispunjenje i prosvjećenje.

Sve boje spektra kombinacija su tri osnovne boje – crvene, plave i žute, uključujući zlatnu i srebrnu. Zlatna prenosi energiju Sunca, a srebrna Mjeseca. Zlatna djeluje na svjesno ja tako da pročišćava svijest i uzdiže do prosvjetljenja, a srebrna djeluje na nesvjesno i omogućuje ravnotežu s unutrašnjim bićem. Svaka boja ima mnogo nijansi, a ona ovisi o udjelu crne ili bijele boje u njima. Crna i bijela su dva pola – bijela je svjetlost, a crna odsutnost svjetlosti.

Boje koje prevladavaju u nečijoj auri su najčešće boje koje se toj osobi najviše sviđaju.

Tako su one simbolički predstavnici kontrasta svjetlo – tama (yin – yang), a siva je odraz njihove interakcije. Maja Vodopija kaže da postoji dobar razlog zašto nas privlače ili odbijaju pojedine boje. Kad se mijenjaju stavovi, okolnosti i zdravstveno stanje mijenja se i energetsko polje ili aura. Kako se karakterne osobine i potrebe mijenjaju, mijenja se i ukus za boju. Boje koje prevladavaju u nečijoj auri su najčešće boje koje se toj osobi najviše sviđaju. Zato mnogi kod izbora odjeće ili boje zidova u stanu biraju uvijek iste boje.

Primjera, osobama koje su izrazito aktivne i samouvjerene sviđaju se narančasta i crvena boja. Osobe koje su na ‘putu duhovnosti’ često meditiraju ili se bave iscjeljivanjem privlače nijanse ljubičaste boje. Uobičajeno je i da nekoga privlače boje koje ‘nadopunjavaju’ kvalitete koja ta osoba nije dovoljno razvila. Smeđa boja predstavlja toplinu zemlje i čvrstoću pa osobe kojima nedostaje topline ili nemaju riješeno stambeno pitanje rado nose smeđu odjeću.

Crvena 

Crvena je boja najkraće talasne dužine u odnosu na ostale vidljive boje spektra. Postoji u jako puno nijansi – od svijetlocrvene do duboke tamne nijanse. Crvena boja izražava energiju i vitalnost te konkretnu životnu snagu. Povezana je s muškom energijom i muškim principom. Kako je crvena boja povezana s korijenskom čakrom, ona predstavlja materijalni i prizemljujući aspekt i prenosi te kvalitete.

Često se koristi u tehnikama iscjeljenja jer njezina vibracija ima vrlo snažan efekt na hemoglobin u krvi i povećanje tjelesne energije. Vrlo je djelotvorna u liječenju paralize i anoreksije. Nije povoljna za rješavanje mentalnih i emotivnih bolesti jer njezina energičnost uznemirava pacijenta. Osobama slabije fizičke energije preporučuje se nositi crvenu odjeću ili boraviti u prostoru jakih, toplih boja.

Narančasta

Prijelaz iz crvene u žutu te u tom pogledu utiče i na fizičko i na intelektualno tijelo. Ona izražava žensku, kreativnu energiju. Narančasta je boja radosti i veselja te stvara harmoničan odnos između uma i tijela. Ovo je boja stvaranja, oslobađanja misli i osjećaja kako bi naše biće vedrije funkcionisalo. Generalno, potiče na kreativnost. Uspješno se koristi u liječenju depresije jer njezina vibracija može snažno i opuštajuće uticati na mentalne strukture u umu.

Njezina energija prenosi vibraciju druge ili sakralne čakre. Osobama koje su depresivne, slabijeg apetita ili imaju problema s voljom za životom preporučuje se nošenje narančaste boje, koja u svakoj situaciji opušta i smiruje.

Žuta

Predstavlja intelekt i misaone procese. Ona je boja oslobađanja misli, ideja i navika. Njezina vibracija povezana je s energijom solarnog pleksusa ili treće čakre te predstavlja intelektualno ja. Njezina vibracija utiče na razvoj “višeg uma” te potiče na traganje viših ciljeva i ideala. Ona je dakle simbol uma, konstruktivnog mišljenja i napretka kroz ideje. U iscjeljenju se uspješno koristi za jačanje živčanog sustava i poticanje intelektualnih procesa.

Zelena

Kao srednja boja spektra, a također i kao prijelazna boja iz žute u plavu, zelena je boja centra, sredine i harmonije. Ima istu vibraciju kao srčana čakra, a ona je povezanost fizičkog i duhovnog tijela te je centar kroz koji dajemo i primamo ljubav.

Zelena je dakle boja ljubavi, cjelokupnosti i ravnoteže. Kvaliteta joj je dovesti tijelo, um i duh u jednu harmoničnu cjelinu. Zelena je boja opraštanja, otpuštanja staroga i prihvaćanja novoga. U iscjeljenju se uspješno koristi u liječenju emotivnih, psiholoških i srčanih tegoba zbog svoje sposobnosti unosa harmonije u emocije.

Plava

Prenosi vibracije mira, razumijevanja i istine. Plava je boja nadahnuća i umjetničke inspiracije. Kako je ona boja grlene ili pete čakre, predstavlja sposobnost izražavanja, komunikacije i, više od svega, iznošenja istine. Ima izrazito umirujuće i meditativno svojstvo. U iscjeljenju se koristi u svrhu smanjenja napetosti, straha i nesanice. Osobama koje imaju problema s grlom, komunikacijom ili iznošenjem vlastite istine preporučuje se boravak u prostorijama plave boje ili nošenje plave odjeće.

Indigo

Kao kombinacija tamno plave i male količine crvene, indigo je boja šeste čakre. Šesta čakra ili treće oko centar je povezanosti s bezvremenskim. Boja je vizije, snova i mašte. Prenosi vibracije prošlosti, sadašnjosti i budućnosti kao jedinstvene energije. Djelotovorna je u razvijanju intuicije te pobuđuje u čovjeku spoznaju da je jedno s univerzumom. U iscjeljenju se koristi kod rješavanja mentalnih problema, problema s vidom i glavoboljama.

Ljubičasta

Boja krunske čakre i odraz čistoga duha. Boja je univerzalne ljubavi, poštovanja i dostojanstva. Ljubičasta je energetska povezanost s iskonskim “ja”, s duhom, a samim time i Bogom. Ljubičasta ima sposobnost već duhovno zrelu osobu uzdići u najviše područje svijesti. Ona je kanal duhovne ljubavi. Ljubičasta je boja apsoluta i sjedinjenja.

Romski čarobnjaci su je okarakterizirali kao boju magičnih moći, a Indijci kao boju savršenstva. Ljubičasta ima iscjeliteljski učinak na osobe koje ne vole i ne poštuju sebe, koje su odvojene od svojeg duhovnog bića i trebaju pronaći pravi put. Ljubičasta se pokazala djelotvornost u liječenju shizofrenije.

Ostale boje spektra

Postoji sedam osnovnih boja spektra. Također postoje tirkizna i magenta, kao dvije vidljive boje te su povezane sa sporednom čakrom talamus, koja se nalazi između srčane i grlene čakre. Tirkizna utječe na imunološki sustav, dok magenta pomaže otpuštanju prošlosti i prihvaćanju novoga u naš život.

Zlatna boja je prenosilac energije Sunca, dok je srebrna prenosilac energije Mjeseca. Obje su kraljevske boje i vrlo bitni faktori u alkemiji. Akromatske boje, osim bijele, su crna i siva. One se ne nalaze u spektru. Nazivaju se još i nešarene boje. Dodavanjem akromatskih boja dobivaju se tonovi kromatskih boja. (24sata.hr)