Znate li zašto je ostvro Montekristo, najmisterioznije u Evropi: Ovdje su gusari sakrili blago

Na ostrvo Montekristo godišnje smije doći tek hiljadu posjetitelja, tako da postoji lista za posjete. Već je i to dovoljno da bude posebno, a ono što ga čini tajanstvenim jeste priča po kojoj su gusari ovdje sakrili svoje blago…

Mediteransko more krije malo ostrvce Montekristo, koje je u srednjem vijeku bilo idealno za skrivanje blaga. Ono se, navodno, nalazi i danas tu. Ipak, teško je vjerovati da ćete ga ikada moći iskopati…

Naime, otok Montecristo, kojeg je slavnim napravio veliki francuski pisac Alexandre Dumas u svom romanu ‘Grof Monte Cristo’ iz 19. vijeka, čuva legendu o zakopanom blagu, kojeg je tamo sakrio ni manje ni više, već Crvenobradi lično.

Crvenobradi je, zapravo Hajredin Barbarosa i ostao je upamćen kao  jedan od najzloglasnijih pirata. On je zajedno sa svojom braćom, Išakom i Aružem, osvojio sjevernoafrički grad Alžir i predao ga Otomanima kako bi se zaštitio od Španaca. U Evropi su ga prozvali „Barvarosa“ po crvenoj bradi.

Samo hiljadu turista godišnje, ili bolje reći sretnika, ima dozvolu za posjetu ovom prirodnom raju. Ne trebamo i govoriti kako postoji lista čekanja, tako da ako se sad upišete, računajte da ćete ostrvo vidjeti negdje 2019. godine.

Tačna lokacija i sadržaj skrivenog blaga i dalje su misterij, a glasine o ostrvu kao mjestu na kojem se skriva plijen započele su još prije par stotina godina, kada je samostan na ostrvu počeo stjecati veliko bogatstvo. Ipak, gledajući danas to i nije čudno, jer je prva kapelica na otoku izgrađena još u sedmom vijeku, a kasnije su za luksuz bile zaslužne donacije bogatih porodica.

Ipak, neki vjeruju kako je Crvenobradi u svojim pljačkaškim pohodima u 16. stoljeću, sve ukradene dragocjenosti sakrio upravo ovdje. U svakom slučaju, ostrvo će zasigurno još dugo biti mjesto legendi, a ako vam se čita o blagu, pročitajte doživljaje grofa Monte Crista u već spomenutom remek djelu svjetske književnosti.

Ako želite na ostrvo, najranije ćete legalnim putem moći doći 2019. godine