ZNATE LI ZA LEGENDU O „SEKINOM GROBU“ U ČEŠLJARIMA KOD ČAPLJINE!?

Seka ostade željna ljubavi – rekoše njena braća. U znak pažnje i ljubavi isklesaše kameni križ koji i dan danas stoji na njenom grobu i čuva uspomenu na nesretnu djevojku.

legenda mMeđu starim nadgrobnim spomenicima u groblju sela Češljari kod Čapljine, nalazi se grob sa kamenim križem za koga se vezuje tužna narodna predaja. Grob pripada tragično stradaloj djevojci, koja je živjela u porodici sa braćom i roditeljima.

Niko pouzdano ne može kazati u kojem se vremenskom periodu dogodila nesreća, ne zna se ni ime djevojke, ali i dan danas se prepričava slučaj stradanja mlade i lijepe djevojke iz sela Šešljari.

Prilikom posjete groblju mještani ovog sela svrate do „Djevojačkog križa“ kako bi se pomolili za njenu dušu. Legenda kazuje da je bila jedinica među braćom koja su je voljela kao „zjenicu oka“.

– Držali su je kao malo vode na dlanu – kazuje se.

U pričama koje su se prenosile sa koljena na koljeno pominje se kao nesvakidašnje lijepa i kako nikada nije „stala sa nekim momkom“.

Predaja kazuje kako je jedne jeseni otišla u „ogradu“ sabrati „brstine“(drva) za potpalu vatre. Kada se sa bremenom vraćala uskom stazom usjećenom u kamenu, pokliznula se i glavom udarila od stijenu.

Kako se nije pojavljivala, braća pođoše da je traže. Nađoše je kako leži mrtva „grleći“ kamen, kao da grli momka kojeg još, zbog mladosti, nije ni upoznala. Na rukama braća je donesoše u selo zavijeni u tugu i bol i zbog onoga što su vidjeli.

– Seka ostade željna ljubavi – rekoše.

U znak pažnje i ljubavi roditelji i braća isklesaše kameni križ koji i dan danas stoji na njenom grobu i čuva uspomenu na nesretnu djevojku.

Aura/M. SMAJLOVIĆ