ZNATE LI UOPĆE U KOJEM STE MJESECU TRUDNOĆE? POSTOJE DVA RAZLIČITA NAČINA RAČUNANJA

Žene koje planiraju imati dijete očekuju da će njihova trudnoća trajati oko devet mjeseci. Ali mnogi se očevi i majke pitaju koliko ustvari ima sedmica u devet mjeseci. Prosječna trudnoća traje četrdeset sedmica od prvog dana posljednje menstruacije.

Sedmice trudnoće vs. mjeseci

Planiranje devetomjesečne trudnoće može biti zbunjujuće ako pogledate ukupan broj sedmica u prosječnoj trudnoći. Kad malo bolje proučite brojke, čini se da trudnoća traje 10, a ne devet mjeseci.

Ako pretpostavite da je u mjesec dana tačno četiri sedmice, to znači da trudnoća stvarno traje 10 mjeseci. Problem ovog izračuna je taj što pretpostavlja da svaki mjesec traje 28 dana. Ali većina naših kalendarskih mjeseci traje 30 ili 31 dan.

Da bi stvari bile još više zbunjujuće, postavlja se i pitanje kada ste zapravo zatrudnjeli. Naime, do trenutka kada vidite pozitivan test na trudnoću, obično ste trudni oko četiri sedmice.

Istina je da zdrava trudnoća traje između devet i 10 mjeseci. No da bi utvrdio vaše faze trudnoće i procijenjenog datuma porođaja, vaš će doktor pratiti vašu trudnoću u sedmicama, a ne u mjesecima.

Tromjesečja trudnoće

Osim računanja u sedmicama i mjesecima, mnoge žene svoju trudnoću prate u tromjesečjima. Svako tromjesečje traje oko 12-13 sedmicama. Tri su trimestra u trudnoći.

Prvo tromjesečje

Ovo rano tromjesečje obično uključuje vrijeme od prvog do trinaeste sedmice.

Drugo tromjesečje

Srednje tromjesečje obično uključuje vrijeme od 14. do 27. sedmice. Mnoge mame smatraju da je ovo najlakše tromjesečje.

Treće tromjesečje

Vaše posljednje tromjesečje obuhvaća vrijeme od 28. do 40. sedmice. No, treba znati da mnoge žene rode prije 40. sedmice, dok neke mogu biti trudne sedmicu ili dva duže.

Brojanje sedmice i mjeseci trudnoće

Postoje različiti načini raspoređivanja mjeseci trudnoće, ovisno o tome naglašavate li prvo tromjesečje ili posljednje tromjesečje. Evo nekoliko uobičajenih kvarova u mjesecima trudnoće.

Trudnoća po mjesecima: Naglasak na prvom tromjesečju

Ova raščlamba pretpostavlja da je rana trudnoća vrlo važna. Budući da mnoge žene nisu svjesne da su trudne tokom prve dvije sedmice, prvi se mjesec produžuje na šest sedmice.

1. mjesec: od 1. do 6. sedmice

2. mjesec: od 7. do 11. sedmice

3. mjesec: od 12. do 16. sedmice

4. mjesec: od 17. do 20. sedmice

5. mjesec: od 21. do 24. sedmice

6. mjesec: od 25. do 28. sedmice

7. mjesec: od 29. do 32. sedmice

8. mjesec: 33. do 36. sedmica

9. mjesec: od 37. sedmica

Trudnoća po mjesecima: Naglasak na trećem tromjesečju

Ovaj način računanja uzima u obzir da neke žene rađaju djecu prije napunjenih 40 sedmica trudnoće.

1. mjesec: od 1. do 4. sedmice

2. mjesec: od 5. do 8. sedmice

3. mjesec: od 9. do 12. sedmice

4. mjesec: od 13. do 16. sedmice

5. mjesec: od 17. do 20. sedmice

6. mjesec: od 21. do 24. sedmice

7. mjesec: od 25. do 28. sedmice

8. mjesec: od 29. do 32. sedmice

9. mjesec: od 33. sedmice

Kao što možete vidjeti iz ova dva načina računanja, postoje različiti odgovori na pitanje u kojem ste mjesecu trudnoće. Niti jedan od njih nije pravi ili pogrešan. Jednostavno navedite koja ste sedmica ili koji mjesec smatrate prikladnim za vašu gestacijsku dob, piše Very Well Family.

error: Content is protected !!