Znate li šta se sve nalazi u jednom prosječnom hamburgeru?

Mnogi veliki britanski trgovački lanci jučer su bili prisiljeni s polica povući određene proizvode nakon što je otkriveno da goveđi hamburgeri sadrže konjetinu i svinjetinu

Daily Mail piše da se iza kompanije koja je u goveđe hamburgere stavljala konjsko i svinjeće meso krije Larry Goodman, direktor ABP Food Groupa, te otkriva što se doista nalazi u hamburgerima

Za 76-godišnjeg Larryja Goodmana, direktora ABP Food Groupa koji posjeduje kompaniju za preradu i distribuciju mesa Silvercrest Foods u Dublinu i Dalepak Food u Hambletonu u Velikoj Britaniji, smatra se da stoji iza firme koja je u goveđe hamburgere stavljala svinjsko i konjsko meso. Smatra se da je Goodman bio poslovno povezan i sa Sadamom Huseinom, a njegove kompanije imaju ugovore s Tescom, Sainsburyjem, Asdaom i Burger Kingom.

Kako piše Daily Mail, multimilioner Larry Goodman nalazi se iza kompanije koja je britanskim lancima supermarketa isporučila kontaminirano meso. Prema Daily Mailu, hamburgeri koji se prodaju u supermarketima Aldi, Iceland, Lidl i Tesco sadrže poprilično zabrinjavajuće sastojke.

Šta se zaista nalazi u jednom prosječnom hamburgeru?

Meso – govedina loše kvalitete koja se ne može prodati ni u jednom drugom obliku te često s velikim udjelom masti.

Punjenje – reducirano i dehidrirano meso u prahu. Često potječe iz inozemstva, no ipak može biti klasificirano kao govedina. Potencijalni izvor konjskog mesa.

Dodane tvari – životinjska krvna plazma, proteini iz povrća i mlijeka koji drže hamburger u komadu. Također potječe iz Evrope te je potencijalni izvor konjskog mesa.

Ostali sastojci – goveđa mast, luk, pojačivači okusa, kvasac, začini i izolat sojinog proteina.

Meso se obrađuje tako što se melje i miješa s ostalim sastojcima prije nego li ga se smrzne i zapakira. Zamrznuti hamburgeri odvoze se do skladišta, a nakon toga do zamrzivača u supermarketima.

error: Content is protected !!