Znate li šta se dogodi s hranom na koju sleti muha? Istina je užasna

Kad vam muha sleti na hranu vrlo vjerovatno je samo rukom otjerate i nastavite da jedete, ali treba li brinuti zbog bakterija?

Naučnik i direktor ekološke laboratorije sa Univerziteta Fordham u Njujorku, Tomas J. Danijels, tvrdi da to može da bude i veoma opasno jer postoji barem sto različitih vrsta bakterija i virusa koje muha može da prenese.

Kako prenosi The Healthy, kada muha pokupi bakterije, može ih prenijeti svugdje oko sebe. Jedno od mjesta je vaša hrana, čak i ako je na njoj bila svega nekoliko sekundi.

„Postoji rizik od zaraze i bolesti bez obzira na to što je količina bakterija koju stigne da prenese u tom kratkom vremenu mala“, tvrdi Danijels.

Ipak, veća opasnost dolazi onda kada muha povraća. Da, zvuči grozno. Kada vam dođe na hranu, ona ne pokušava da je pojede, već po njoj ispušta sokove kako bi je omekšala i mogla da pojede u tekućem obliku. Ovo čak nije najgori dio.

Tjelesna tekućina koju ispušta po hrani puna je bakterija koje se duže zadržavaju u muhi, nego po njenom tijelu, što znači da je mnogo veća šansa da se zarazite.

Neke od bolesti koje muhe mogu da prenesu su zaista opasne. Escherichia coli, salmonela, hepatitis A i rotavirus, kaže specijalista za infektivne bolesti Brent W. Larc. Još jedna bolest je Shigella (šigeloza) – uzrokuje proliv, visoku temperaturu i nepodnošljive bolove u stomaku, prenosi Večernji list.

Ne morate odmah da paničite i bacite hranu na koju je sletjela muha. Ovi insekti najviše prenose zarazu ako su bile na sirovom mesu ili prljavim površinama, kaže dr. Larc, i savjetuje da održavate kuhinju čistom jer su tako manje šanse da se zarazite. Takođe, samo jedna muha na hrani neće vas zaraziti, veća je briga ako jedete negdhe napolju i na hranu vam često sleti neka nova.

error: Content is protected !!