Znate li šta je „Down“ faza zavođenja? U toj fazi žrtva biva ostavljena na svirep način, a zavodnik samo iščezne

Za aura.ba piše Vahida Djedović: psihoterapeut i književnica

Iako se kaže da je neko učinjen žrtvom zbog svojih slabosti i nedostataka, ipak, zavodnici biraju svoje žrtve zbog onoga što imaju, a što zavodnik želi prisvojiti. Žrtve su uglavnom osobe pune energije i životne radosti, i zavodnik, zapravo, kao da želi prigrabiti za sebe tu njihovu snagu.

Kada žrtva zavođenja više ne može lagati sebe i kada više ne može zatvarati oči pred činjemicama, uglavnom biva kasno i izuzetno teško  se izbavlja iz takvog odnosa.

„Vidjela sam da u posljednje vrijeme nije isto kao što je bilo. Mislim, odavno nije isto, ali podnosila sam, jer sam ga voljela. Skupila sam svu snagu koju sam imala i samo ga zamolila da mi makar kaže kad bude gotovo. Da znam. Rekla sam da mu neću praviti probleme, ali, samo da znam. Zbog sebe. Rekao je da ne bulaznim, da sam u posljednje vrijedme sklona paranoidnim obradama, da nisam skroz pri sebi i da bi, možda, trebala  potražiti pomoć. Da sam ga barem poslušala. Ali, sve sam vjerovala da me  voli. Nakon samo četiri dana od tog našeg razgovora, vidjela sam  kako je  nekoj ženi otvorio vrata od  svog auta i odvezli su se. Vidio je da sam stajala zabezeknuta. Nakon nekoliko minuta stigla mi je SMS poruka u kojoj je pisalo: Evo, sad ti kažem!“

Iako se kaže da je neko učinjen žrtvom zbog svojih slabosti i nedostataka, ipak, zavodnici biraju svoje žrtve zbog onoga što imaju, a što zavodnik želi prisvojiti. Žrtve su uglavnom osobe pune energije i životne radosti, i zavodnik, zapravo, kao da želi prigrabiti za sebe tu njihovu snagu.

Suvišan objekat

Žrtva zanima zavodnika ako posjeduje navedene osobine koje bi mogao iskoristiti i ako žrtva prihvata zavođenje. Postaje suvišan objekat čim nema više što dati, a nema jer je zavodnik isisao sve njene životne sokove, nahranio se njome, a poslije se okomio svojom negativnom energijom na nju.

Više se ne zanima za emocionalno stanje žrtve, a to je opet nepriznavanje identiteta druge osobe. Zavodnici pokazuju svoje pravo lice: neosjetljivi su i samo su strojevi s odsjajem koji počinje da blijedi, jer druga osoba više ne može biti ogledalo koje odašilja njihovu pozitivnu sliku. Više se ne vide i kreću u potragu za drugom žrtvom. Marie-France Hirigoyen to poredi s pecanjem: „Kad se riba jednom uhvati, treba je samo zadržati koliko je potrebno.  Drugi ne postoji, ne vidi ga se, ne čuje ga se, on je samo koristan“.

Laza Kostić bio je 30 godina stariji od Lenke, a ona je bila ludo zaljubljena u njega. Kada više nije znao šta bi s njom,  ponudio joj je udaju za izvjesnog Amerikanca, sada poznatog Nikolu Teslu. Nije shvatao da ona u svojoj zaljubljenosti želi samo njega i da će sebi presuditi, ako ne bude tako.
Dva mjeseca nakon Lazine ženidbe, Lenka je sebi i presudila. Budući da je tada suicid bio sraman čin, to se zataškalo, ali zbog svega toga, Lenka je sebi oduzela život.
„Volela bih da mi se nešto dogodi. Došla sam ovde da svisnem. Bog da mi prosti, ovo neće na dobro izaći.“  (Iz Lenkinog dnevnika.)

I druge žrtve ovakvih zavodnika često su na kraju depresivne, a ako se nekome i požale, bivaju napadnute, jer njihovi izabranici glume savršene muškarce pred drugima.

Emotivno površne osobe

Dakle, IV faza zavođenja je tzv. „Down“ faza i u njoj žrtva obavezno biva ostavljena, ali ostavljena na jedan neljudski i svirep način. Bez upozorenja, bez razgovora i bez ikakvog znaka. U ovoj fazi zavodnik samo iščezne.

A, kakve su  osobe zavodnici?
Svaki muškarac kojem bismo rekli da je zavodnik i šarmer, vjerovatno bi to shvatio kao kompliment. Ali, da li je to zaista kompliment?

Muškarci zavodnici su obično emotivno površne osobe, nesposobne za uspostavljanje dubljih interpersonalnih odnosa ni sa jednim spolom. Vjeruju u sebe i svoje sposobnosti, dosta su inteligentni. Najveći problem zavodnika je osjećanje nedostojnosti. On se plaši da otkrije svoje nesavršenosti, a opet niko ne može da bude toliko dobar da dostigne njegove zamišljene standarde. U strahu su da prodru u haotični krug emocija jer bi mogli ostati povrijeđeni. „Bolje povrijediti nego biti povrijeđen“  odlika je narcizma. Uglavnom, nemaju ostvaren zdrav kontakt sa majkom, a to se pokazuje i kod zavodnika koji su tako okarakterisani kroz historiju. Sam Laza Kostić nije zapamtio svoju majku, jer je umrla dok je on još bio beba.

Zavodnik voli da je moćan, ali  svoju moć ne želi dijeli.
Međutim, diljenje moći je ključ da bi veza ostala i opstala kao čvrsta i zdrava.