ZNATE LI KOLIKO JE ZDRAV LIST MASLINE?

Danas u brojnim zemljama širom svijeta masline predstavljaju jednu od osnovnih namirnica zbog brojnih dokazanih zdravstvenih koristi. Pored ploda, i list masline također postaje sve poznatiji izvan uobičajenih regija uzgoja maslina. Koje su zdravstvene prednosti listova masline?

Istraživanja su pokazala da oleuropein u maslinovom listu može spriječiti kardiovaskularne bolesti, smanjiti tumore kod životinja i prirodno sniziti krvni pritisak.

Antivirusna svojstva maslinovog lista također mogu pomoći u prevenciji, ali i liječenju virusnih infekcija, poput prehlade ili gripe, i drugih respiratornih stanja. Studije također sugeriraju da ekstrakt lista masline smanjuje hroničnu bol povezanu s osteoartritisom i smanjuje proizvodnju raznih proupalnih spojeva – enzima i citokina.

Kako koristiti list masline?

Najlakši način je nabaviti ekstrakt listova masline. Najbolje je kupiti organski proizvod koji ne sadrži pesticide. Ekstrakt lista masline ponekad se nalazi u kremama za kožu; pokušajte dodati nekoliko kapi u svoj losion ili vodu za lice.

Ako imate pristup stablu masline, onda koristite lišće za pripremu čaja. Da biste to učinili, dobro operite listove i zagrijavajte dok se ne osuše. Zatim ćete zgnječiti listove i ukloniti peteljke. Kašiku osušenog lišća namočite u prokuhanoj vodi oko 10 minuta. Svakodnevno ispijanje šoljice čaja od listova masline odličan je način da iskoristite njegove zdravstvene prednosti.