Znate li koje su sve prednosti vitamina E?

Postoje brojne koristi vitamina E, ali nije dovoljno jasno da li će suplementacija vitaminom E imati iste učinke. Vitamin E je rastvorljiv u mastima i čine ga osam jedinjenja tokoferola i tokotrienola, od kojih je alfa-tokoferol najaktivniji oblik vitamina E.

Prirodni vitamin E ima izražene antioksidativne sposobnosti koje mogu pomoći u zaštiti vaših ćelija od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, što ga čini potencijalno korisnim u brojnim medicinskim područjima. Zbog toga neki sugerišu da je vitamin E dobar za rast kose; navodno popravlja izlomljenu kosu, daje joj sjaj i štiti kosu od efekata starenja. Drugi sugerišu da je vitamin E može biti koristan u tretmanu ožiljaka.

Iako je jasno da je ovaj vitamin neophodan za održavanje normalnog zdravlja, čini se da suplementacija vitaminom E neće biti od velike koristi kod osoba bez prethodno dijagnostikovanog manjka ovog vitamina, a koji je zapravo dosta rijedak. Dakle, ako se pitate: „Koliko vitamina E treba da uzmem?“, teško da ćete dobiti konkretan odgovor. S druge strane, pretjerani unos vitamina E može uzrokovati probleme.

Šta radi vitamin E?

Ako u redovnoj ishrani unosite dovoljno vitamina E, vjerovatno nema potrebe da koristite dodatke prehrani sa vitaminom E. Ipak, zdravstvene koristi dodatnog unosa vitamina E jasnije su izražene kod stanja koja su praćena ili uzrokovana njegovim manjkom, a to će najbolje odrediti vaš ljekar. Vitamin E može biti koristan u tretmanu:

– opekotina, ožiljaka, akni i oštećene kože (kao topikalna krema)

– oštećene kose (kao šampon; takođe može podstaći zdrav rast kose)

– Alzheimerove bolesti

– anemije

– raka mokraćne bešike

– oštećenja živaca uzrokovanog hemoterapijom

– bolnih menstruacija

– ranog stadijuma Huntingtonove bolesti

– muške neplodnosti

– bolesti jetre (nealkoholni steatohepatitis)

– Parkinsonove bolesti (može smanjiti rizik)

– PMS-a

– reumatoidnog artritisa i

– opekotina od sunca.