Znate li kako se pravi pita “Flija” – specijalitet sa Kosova

Flija se ne pravi uvijek. Riječ je o jelu koje se u biti poslužuje gostima

Kosovski Albanci koji su još 1912. godine migrirali u Tursku i dalje njeguju tradiciju pravljenja pite zvane “flija”, tradicionalnog albanskog jela koje se pravi još od davnina. Pita flija radi se od tankog tijesta, vrhnja i začina, a stoljetnu tradiciju i danas čuvaju Albanci u Tokatu, provinciji u sjevernom dijelu Turske.

Zbog zahtjevne pripreme ne prave je baš često i uglavnom kada je su u pitanju gosti. Pita se ispod sača peče oko tri sata. Sastoji se od osam slojeva tijesta.

Pravi se tako što se drvenom kašikom zamijese brašno i so. Tijesto se odvaja na manje dijelove koji se razvlače. Svaki dio tijesta, koji se reda jedan na drugi, premazuje se maslacem. Bitno je istaći da, zbog toga, i priprema ove pite i jeste tako zahtjevna, da se svaki sloj tijesta posebno peče, jedan za drugim, kako se slažu.

“Flija se ne pravi uvijek. Riječ je o jelu koje se u biti poslužuje gostima. Mnogo volimo ovu pitu. Ovo jedna od omiljenih pita Albanaca – kaže 63-godišnja Nazmiye Ozdek. (anadolija)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!