Znate li kada je bila najgora godina u ljudskoj istoriji: NESREĆU JE DONIJELA MISTERIOZNA MAGLA

Mnogi će kao najgore razdoblje života na Zemlji navesti sredinu 14. vijeka kada je kuga obrisala pola Evrope, drugima je to Prvi svetski rat i smrt 50-100 miliona ljudi, većinom odraslog stanovništva. Ali ukoliko pitate istoričara Majkla Mekormika, on zna tačnu najgoru godinu kada je život na Zemlji bio najnepodnošljiviji – 536.

Tajanstvena magla uronila je Evropu, Bliski Istok i dijelove Azije u mrak, danju i noću – tokom 18 mjeseci.

“Jer sunce je davalo svoju svjetlost bez sjaja, poput mjeseca, tokom cijele godine – napisao je vizantijski istoričar Prokopije. Temperature u ljeto 536. godine pale su od 1,5 ° C do 2,5 ° C, što je pokrenulo najhladniju deceniju u poslednjih 2300 godina.

Tog ljeta snijeg je pao u Kini; usjevi su propali; ljudi gladovali. Irske hronike bilježe „nestašicu hljeba iz godina 536–539“. Te 541. godine, burbonska kuga pogodila je rimsku luku Peluzijum u Egiptu. Ono što se nazvalo Justinijanovom kugom, brzo se širilo, uništavajući jednu trećinu do polovine stanovništva istočnog Rimskog carstva i ubrzavajući njegov kolaps, kaže Mekormik.

Zbog čega je nastala magla?
Istoričari već odavno znaju da je sredina šestog vijeka bila mračno doba, ali izvor misterioznih oblaka već dugo predstavlja zagonetku. Sada je precizna analiza leda sa švajcarskog glečera od strane tima koji su predvodili Mekormik i Pol Majevski sa Instituta za klimatske promjene na jednom Univerzitetu, otkrila krivca.

Tim je izvijestio da je kataklizmična vulkanska erupcija na Islandu izbacila pepeo preko sjeverne hemisfere početkom 536. Uslijedile su još dvije masovne erupcije, 540. i 547. Ponovljeni udarci, praćeni kugom, uronili su Evropu u ekonomsku stagnaciju koja je trajala do 640. godine

error: Content is protected !!