ZNATE LI GDJE ŽIVE ŽENE SA NAJDUŽOM KOSOM NA SVIJETU: 2 metra duge vlasi bez ijedne sijede dlake održavaju na ovaj način!

Duga, njegovana kosa simbol je ženstvenosti i ljepote. Za stanovnice Huangluoa, sela u kineskoj provinciji Guangxi koje danas nastanjuje oko 400 duša, kosa je mnogo više – ono najvrijednije što imaju.

Prosječna dužina njihove kose iznosi nevjerovatnih 170 centimetara, a mnogima se dvometarske vlasi vuku po prašnjavim seoskim puteljcima. To im je omogućilo plasman u Ginisovoj knjizi rekorda, kao mjestu u kojem žive žene s najdužom kosom na svijetu.

Ova tradicija starija je od hiljadu godina, a počiva na vjerovanju da duga kosa donosi sreću, blagostanje i dugovečnost. Seoske Matovilke, pripadnice etničke skupine Yao, šišaju se samo jednom u životu: kad navrše osamnaestu odnosno postanu spremne za udaju.

Umjesto da se baci, isječena kosa se plete u ukrasnu formu i čuva poput relikvije. Mladoženji se predaje na dan vjenčanja, kao dio miraza. Frizure udatih dama vrlo su kompleksne izrade i zapravo se sastoje od tri vrste dlaka – onih koje se nalaze na glavi, isječenog ukrasa te od onih koje svakodnevno odpadaju, samo da bi se skupile pa onda opet montirale nazad na glavu. Može se reći da su ove žene prve počele koristiti neku vrstu ekstenzija za kosu!

Sve do 1982. godine, bilo je najstrože zabranjeno da iko osim muža vidi ženu gologlavu. Čak i tokom najveće vrućine, žene su hodale naokolo sa debelim maramama na glavi, krijući erotične vlasi za pogled bračnog druga.

Danas važe druga pravila. Kad je u selu, nekad najsiromašnijem u provinciji, došlo do procvata turizma, lokaci su zaključili da je zarada važnija od čednosti pa su stanovnice počele paradirati pred došljacima sa slapovima poput uglja crne kose koja im se spuštala do gležnjeva.

Zanimljivo je da način češljanja ukazuje na ženin položaj u društvu. Ako je njena kosa vezana u krug oko glave, znači da je udata ali da nema djecu. Punđu na tjemenu nose udate majke, dok udavače kriju kosu ispod marama.

Sve stanovnice Huangluoa imaju bujne, sjajne i njegovane kose bez sijedih. Tajna je, kažu, u načinu na koji je peru. Ne koriste šampone, regeneratore niti boje za kosu, već svoje grive svaka dva-tri dana ispiru u fermentiranoj rižinoj vodici.