ZNATE LI DA SU BOSANSKI PIJETLOVI NAJBOLJI PJEVAČI NA SVIJETU, A DA SU BOSANSKU KOKOŠ PRISVOJILI TURCI I ALBANCI?

Na imanju Mujage Selmana u Donjoj Sanici, išaranim proplancima, livadama, potocima i potočićima, slobodno se šetaju bosanske buše, tornjaci i koke. Ovakvo bogatstvo bh. blaga i autohtonih pasmina rijetko se gdje može naći od Une do Drine, i od Save do mora.

Mujaga Selman

Mujaga, malo iz ljubavi, a ponajviše iz inata odlučio je da ostatak života provede uz životinjski svijet, koji je Bosnu vijekovima krasio. Kaže da ga je bosanska buša othranila. Na ovim pašnjacima ih je čuvao, i time se ponosi. Bosanske koke nabavio je preko Njemačke u Turskoj, od uzgajivača, jer je ova perad nestala sa prostora BiH. Objašnjava da kada je Austro-Ugarska okupirala BiH, stanovništvo koje odlazilo u Tursku, povelo je sa sobom domaće životinje koje su mogli ponijeti.

Selman drugima, koji hoće da imaju čistu rasu, rado dijeli jaja bosanskih koka. Nevjerovatno je, kaže, slušati bosanske pijetlove, čuvene po dužini kukurikanja u jednom dahu, ujutro kada se takmiče koji će duže i ljepše pjevati. Poznata je i ljekovitost jaja bosanske koke. U narodnoj medicini se preporučuje uzimanje 5 jaja dnevno 24 dana zaredom i riješit će se problemi čira u stomaku, visokog pritiska i probave. Za bolesti jetre se preporučuje uzimanje 5 jaja dnevno 36 dana zaredom.

“Ponekad mi je dan kratak, u nekakvim mojim poslovima u nekakvom mom uživanju i gledanju ove bosanske ljepote – kaže Selman za portal „aura.ba“, uz opasku da nikada neće prežaliti što ga bh. institucije i vlasti ne razumiju i ne podržavaju. A nudio im je da se formiraju ogledne farme bosanske buše, bosanske koke, bosanskog konja, bosanskog psa….

Kontakt telefon Mujage Selmana je 061/444-624.

Pogledajte video:

(aura.ba)