Znate li da posuđeni upaljač ili poklonjeni sat najavljuju svađu, a u kući u kojoj se ljulja sto – glavnu riječ vodi žena!

Još jedno od neobičnih pravila je da se nikako ne pjeva za vrijeme jela. Navodno, taj koji pjeva za stolom oženiće se ludom ženom
Stariji su s koljena na koljeno prenosili narodna vjerovanja i savjete; od djetinjstva mlađe naraštaje uče brojnim “pravilima” koja se primjenjuju da bi se, navodno, izbjegla svađa ili podstakla sreća u različitim segmentima života.

Jedno od takvih, neobičnih, vjerovanja je i da se upaljač ne poklanja, jer to nagovještava svađu. Takođe, ako se ruke, pri rukovanju četiri osobe, ukrste, vjeruje se da će među njima izbiti svađa.

U gostima se nikada ne ostavlja nepopijeno piće, jer im se, prema vjerovanju, tako ostavlja svađa u kući. Takođe, ne valja ni sjediti skrštenih ruku u kući jer to sluti na nesreću i tugu, a ni mijenjati vjerenički prsten, da se život ne bi preokrenuo.

Ako djevojka pokloni sat momku, ili on njoj, slijedi im raskid, a u kući u kojoj se sto ljulja glavnu riječ vodi žena. Veruje se i da razbijena čaša u kući nagoveštava sreću, kao i da će onaj ko jede mrvice sa stola biti bogat.

Još jedno od neobičnih pravila je da se nikako ne pjeva za vrijeme jela. Navodno, taj koji pjeva za stolom oženiće se ludom ženom, odnosno udati za ludog muškarca. Ko pije kafu iz okrnjene šoljice, udaće se za udovca ili oženiti udovicu, a djevojkama se daje okrajak da bi ih svekrve voljele.

Neobično je i vjerovanje da će se onaj koji jede hranu sa noža ili liže nož – razboljeti, a da ne biste pokupili čini koje je neko davno bacio, nikako ne smijete da prelazite preko raskrsnice, jer je to mjesto na kome se ukrštaju ovaj i onaj svijet. (aura.ba)