Znakovi da vas partner ne poštuje: Tretira li vas vaš muškarac kao otirač?

Sudeći prema nedavnim statistikama, jedna od četiri žene su žrtve psihičkog nasilja u vezi. Takva vrsta nasilja počinje gotovo neprimjetno sve dok partner ne preuzme potpunu kontrolu nad vašim životom i ličnošću. Pokušajte u početku da prepoznate njegove namjere i da reagujete na vrijeme.

Znakovi da vas muškarac ne poštuje:

1.U stanju je da pravi scene dok ga ne prihvatite.
2.Pojavljuje se na vašem poslu ili dolazi kod vas nenajavljen ili nepozvan. Ovo samo pokazuje da ne poštuje vaše vrijeme, i da želi da vas kontroliše, iako je sve pod izgovorom da mu mnogo nedostajete.
3.Ne dozvoljava vam da odete od njega kada vi poželite ili ostaje kod vas koliko god poželi.
4.Ukoliko poželi seks, ne prihvata „Ne“ kao odgovor.
5.Govori vam da ste prava sretnica što ste s njim u vezi.
6.On sebe zaista doživljava kao premiju, a vas kao nerazumnu i glupu jer to ne uviđate.
7.Pokušava da kontroliše vaš društveni život i izoluje vas od sredine. Pogotovo mu se ne sviđaju vaši muški prijatelji.
8.Ne dozvoljava vam da zadržite privatnost već želi da čita vaše poruke, mejlove i drugo. Smeta mu što imate profil na društvenoj mreži.
9.Prijeti da će dići ruku na sebe ako ne uradite ono što želi i na taj način vama manipuliše da vjerujete kako je njegovo ponašanje izazvano vašom krivicom.
10.Smeta mu kada se sređujete za izlazak, prebacuje vam da se oblačite previše izazovno ili vam čak i brani određenu vrstu garderobe i šminke.
11.Stalno pokušava da vas postavi “gde je ženi mjesto”.
Postoje mali znaci koji mogu ukazati na to kako se partner odnosi prema vašem tijelu i reaguje na „ne“. Na primjer, ako nastavlja da vas štipka čak iako ste ga zamolili da prestane (ozbiljnim tonom) ili pravi zajedljive komentare o vašem izgledu ili ponašanju, budite sigurni da vas ne poštuje dovoljno. Štaviše, takvo ponašanje se često smatra i psihopatskim.