ZNAČENJE POTKOVE PREMA FENG SHUIJU

Poznata u čitavom svijetu kao snažna hamajlija koja štiti od zla, potkova je nosilac sreće, zdravlja i svega dobrog…

Također, ona članovima domaćinstva koji imaju potkovu iznad vrata donosi i značajno bogatstvo. Ipak, koliko ljudi-toliko ćudi, pa samim tim, mišljenja o pravilnoj upotrebi potkove nisu usaglašena i ima ih zaista mnogo. Prema feng shui filozofiji, potkova definitivno jeste snažan talisman koji će vam donijeti izoblje svega dobrog i potrebnog, ako je pravilno koristite.

Na našem kontinentu, istoku i u Latinskoj Americi, potkova se koristi tako što se kači na zid, okrenuta na dole, jer će tako prema starom vjerovanju, sreća biti prosuta na ukućane jednog domaćinstva. Suprotno tome, u Meksiku ne smete dodirivati potkovu, dok je Englezi koriste u obrnutom položaju.

Feng shui nam govori da se potkova koristi drugačije, u zavisnosti od efekta koji njome želite postići. Prema ovoj filozofiji, potkova je otjelotvorenje sile i energije na zemlji, pri čemu je vjerovanje da je sretna i dobra potkova samo ona slučajno pronađena, sasvim pogrešno. Čak i slike potkove i drugi dekorativni akcenti vam mogu pomoći da od ovog talismana dobijete ono što želite, a važno je da su ukrasne amajlije napravljene od željeza, srebra ili zlata.

Potkova zakačena u jednom domu predstavlja zaštitnika tog prostora prema feng shuiju, jer je u pitanju snažan talisman. Na primjer, potkova okačena u automobilu bi trebala njegove putnike štititi od prometnih nesreća i da im generalno donosi sreću.

Ako želite unijeti potkovu u svoj dom, učinite to tokom prve noći punog mjeseca, tako što ćete je staviti na prozor, okrenutu prema unutra, a na taj način ćete privući materijalnu dobit i prosperitet. Zakopana potkova u sjeverozapadnom dijelu kuće će vam donijeti sreću, pri čemu vam ona može pomoći ako vam cvijeće ne cvjeta također. Sve i da ne istražite sve sposobnosti potkove prema feng shuiju, zbog činjenice da je jako moćan simbol, ona će vam ipak pomoći.

Svaka potkova, bilo da ste je kupili i osobno odabrali, dobili na poklon ili slučajno pronašli, postat će zaštitnik cijelog doma i svih ukućana, ako je na dobar način postavljena. Ukoliko se oslanjate na narodna vjerovanja, onda se “potrudite” da svoju potkovu slučajno pronađete, jer se time njeno djelovanje dodatno pojačava.