Zmije nikada ne izlaze prije Đurđevdana: POSKOK NA SNIJEGU NE SLUTI NA DOBRO

Nesvakidašnji prizor iznenadio je čuvara zaštićenog područja Uvac, Milivoja Removića, u selu Miševići smještenom na više od 1.000 metara nadmorske visine. Imajući u vidu da je zima, na snijegu se pojavio ogroman poskok, što je rijetka pojava.

“Taj dan bilo je oko sedam stepeni, na snijegu se jasno vidio ogroman poskok koji se migolji. Iako sam imao priliku da se susretnem sa ovim zmijama, ovo je bio najveći gmizavac kog sam do sada ugledao. Ovo je za njih potpuno neubičajena pojava, jer ne izlaze na sunce pre Đurđevdana pa čak ni tad ukoliko temperature nisu poprilično visoke“, izjavio je Milivoje za RINU.

Ovakvo čudno ponašanje zmija zimi, prema narodnom vjerovanju, upozorava na prirodnu katastrofu, što ne isključuje ni mogućnost zemljotresa.

“Narod se uvijek plašio pojava koje nisu svakodnevne, a da konkretni razlozi za strah uglavnom ne postoje. Prije se mislilo da je zmija koja se pojavi zimi ona koja je nekog tokom godine ujela, pa je zemlja ne prima nazad. Narod se plašio i te pojave su se uvek povezivale sa nekim lošim događajima“, kaže etnolog Snežana Ašanin.
Stručnjaci, sa druge strane, kažu da razlozi ove pojave mogu biti u klimatskim promjenama. Zmije osJećaju vibracije i tektonske poremećaje i zato reaguju na način koji nije uobičajen.