Zloglasni slučaj opsjednutosti mlade kanađanke Ester Cox i danas čeka logično objašnjenje: Horda zlih duhova ju je pratila u stopu!

Sveštenik koji je posjetio kuću čuo je zvukove udaranja, i gledao kako predmeti lete preko prostorije dok Ester leži u krevetu. Djevojka je vjerovala da vidi duha koji joj je prijetio da će spaliti kuću do temelja ukoliko se ne odseli.

Krajem 19. vijeka, mali gradić Amherst u Novoj Škotskoj postat će poprište velike borbe između sila dobra i zla. Jedan od najstrašnijih slučajeva paranormalnih aktivnosti odigrati će se upravo ovdje, a glavnu ulogu u ovoj priči ima djevojka Ester Cox koja je živjela u maloj kućici zajedno sa svojom udatom sestrom Olive Teed, njenim mužem Danielom i njihovo dvoje male djece. U kući su živjeli i njihovi brat i sestra, kao i Danijelov brat John Teed.

Početkom 1878. godine, nevidljiva sila je počela da muči, povrijeđuje i plaši Ester Cox i njenu porodicu. Bili su zarobljeni u paklu iz kojeg nisu mogli pronaći izlaz, naročito iz razloga jer ih je svako kome su su obratili za pomoć ispratio sa skeptičnim podsmijesima.

Kuća u kojoj je Ester proživjela najteže dane

 Odlazi ili ću ti spaliti kuću!

Sve je počelo u avgustu 1878. godine kada je osamnaestogodišnja Ester preživjela pokušaj silovanja kojeg je namjeravao počiniti njen blizak prijatelj. Ester je zbog događaja dugo bila u šoku i emocionalnom rasulu, i nedugo potom počeli su se dešavati neobjašnjivi fenomeni. Počela je da trpi snažne napade tokom kojih bi njeno tijelo vidljivo nateklo, dobila je groznicu, i njena koža bi na dodir bila hladna kao led.

Ove detalje je zabilježio glumac Walter Hubbel, koji je bio veliki zaljubljenik u paranormalno i koji je radio na istraživanju ovog slučaja. U svom dnevniku on navodi kako bi predmeti oko Ester tokom ovih napada poletjeli u zrak, da bi padali na pod kada bi se djevojka smirila. Uplašena porodica je u pomoć pozvala i doktora, a tokom njegovih posjeta stvari su postajale još gore. Posteljina bi sama od sebe odletjela sa kreveta, mogao se čuti zvuk grebanja, a na zidu iznad kreveta pojavile su se riječi „Ester Cox, ubiću te“. Svaki pokušaj komuniciranja sa duhom bio je uzaludan.

Ovi događaji su trajali mjesecima, i po gradiću su se već mogle čuti priče kako se u kući Coxovih dešava nešto čudno. Sveštenik koji je posjetio kuću čuo je zvukove udaranja, i gledao kako predmeti lete preko prostorije dok Ester leži u krevetu. U decembru, Ester obolijeva od difterije, imala je temperaturu i grlobolju, a tokom dvije sedmice koje je bolesna provela u krevetu svoje udate sestre, koja je živjela u Sacksvilu, nije bilo novih napada.

Međutim, čim se vratila u Amherst, misteriozni događaji su ponovo počeli, ovaj put popraćeni požarima na raznim lokacijama u kući. Ester je sada vjerovala da vidi duha koji joj je prijetio da će „spaliti kuću do temelja ukoliko se ne odseli.“

Tijelo puno duhova

Nakon ovakve prijetnje, Ester odlazi da živi sa drugom porodicom, čija kuća također ubrzo postaje opsjednuta. Napadi se nastavljaju, a duh će u narednom periodu Ester bacati o zidove, podizati je sa zemlje, pa čak i ubosti džepnim nožem. Na red da ispitaju Ester dolaze i naučnici, koji na spiritualističkim seansama uspijevaju doći do imena nekoliko duhova.

Duhovi bi napadali Ester čim bi se vratila svojoj kući u Amherstu

Prvi duh zvao se „Bob Nickle“ koji je u prošlom životu bio obućar, drugi je bio Esterin rođak „Peter Cox“ , i „Maggie Fisher“. Nakon ovog saznanja, Ester odlazi prijateljima na obližnju farmu kako bi se odmorila, ali u ljeto 1878., vraća se kući u Amherst gdje napadi ponovo počinju. Baš u to vrijeme, Hubbel joj stiže u posjetu i svjedoči napadima strašnijim kao nikada do sada. Prema Ester su letjeli oštri predmeti, igle dok se grčila u bolovima od natečenog tijela. Hubbel tokom svojih seansi uspijeva saznati imena troje novih duhova i to „Mary Fisher“, „Jane Nickle“ i „Eliza McNeil“, koji su se pojavljivali tokom ovih događaja.

Uz Walterovu profesionalnu pomoć, Ester kreće na turneju na kojima je privlačila mase pričajući im svoju priču. Ipak, nakon nekoliko loših reakcija publike, izbili su neredi tako da je nesretna djevojka bila primorana da se vrati kući. Po povratku u Amherst, Ester počinje raditi za čovjeka Artura Davisona, ali nakon što je jedne noći požar do temelja spalio njegovu štalu, on optužuje Ester za paljevinu. Optužena je i osuđena na četiri mjeseca zatvora, ali je izašla na slobodu nakon trideset dana. Poslije ovog događaja, njeni napadi su polako iščezli. Ester se dva puta udavala i imala je dva sina iz oba braka. Eventualno se preselila u Brockton u Masačusetsu sa svojim drugim mužem, gdje je i umrla 1912.,u pedeset i drugoj godini života.

Iako je Hubbel 1888. godine objavio knjigu pod nazivom „Velika misterija u Amherstu“, pokušavajući objasniti ove događaje, i dalje postoje oni koji tvrde da je sve samo prevara istraumirane i maštovite djevojke.

(D.K./aura.ba)