ZLATNI SAVJETI: Riješite se kožnih tegoba pomoću sode bikarbone

Iako smo navikli da je koristimo u ishrani, soda bikarbona ima širu namjenu, pa vam pomoći i kod mnogih zdravstvenih problema, ukoliko je pravilno i redovno koristite.

Soda bikarbona jedan je od glavih sastojak u mnogim zdravstvenim preparatima, pa se zbog toga često koristi i za njegu kože, jer uklanja različite nepravilnosti. Evo gdje pomaže:

1. Akne
Soda bikarbona je priprodni antiseptik i može pomoći u smanjenju bakterija koje uzrokuju akne, ali nikako nije preporučljivo prati lice sa njim. Pomiješajte sodu bikarbonu sa vodom i dobijenu pastu nanesite na akne, te nakon 15 minuta isperite.

2. Ekcem
Moramo da naglasimo da soda bikarbona nije lijek za ekcem, ali može vam pomoći da ublažite svrab koji nastaje kao posljedica ekcema. Preporučuje se da u toplu kupku dodate ¼ šolje sode bikarbone i kupate se u njoj 10 do 15 minuta. Nakon toga, peškirom osušite kožu i nanesite losion radi hidratacije kože.

3. Male boginje
Upotreba kupke sa sodom bikarbonom i ovsenim pahuljicama može vam pomoći u smanjenju svraba i crvenila izazvanih virusom. Dodajte u kupku po jednu šolju sode bikarobone I ovseneih pahuljica i kupajte se u njoj 20 minuta.

5. Hemoroidi
Iako nije lijek za hemoroide, soda bikarbona može da ublaži bol, svrab i upalu hemoroida. Slijedite uputstva za pravljenje kupke sa sodom bikarbonom iz prethodnih pasusa.

6. Ujed komarca
Pasta od sode bikarbone i vode može da ublaži svrab uzrokovan ujedima insekata, naročito komaraca. Da biste napravili pastu, pomiješajte 1 kašiku sode bikarbone i 2 kašike vode. Nanesite pastu na mjesto uboda insekta i ostavite da odstoji do 10 minuta prije nego što je isperete.

7. Ujed pčele
Iskustva ljudi govore da pasta od sode bikarbone može da neutrališe pčelinji otrov, te da smanji bol, crvenilo i oticanje uboda pčele ili ose.

8. Gljivične infekcije
Pokazalo se da se gljivične infekcije kože i noktiju mogu ublažiti ukoliko se nokti i koža namoče u rastvor sode bikarbone i vode.

VAŽNA NAPOMENA:
Soda bikarbona se ne preporučuju svima jer njen rastvor se može apsorbovati kroz kožu, pa u tom slučaju treba izbjegavati, ukoliko: imate neku ozbiljnu infekciju, imate otvorene rane, imate dijabetes, imate srčane bolesti, trudni ste ili dojite, ako ste alergični na sodu bikarbonu, ako ste skloni nesvjesticama