Zlatni savjeti domaćicama: PILE NE MORATE ODMRZAVATI, A DOBIT ĆETE NAJUKUSNIJU PILETINU

Kako brzo odmrznuti meso? Za velike komade ili, recimo, cijelo pile, imamo savjet koji će vas oduševiti!

Kad poželite da ispečete pile, a nemate dovoljno vremena da čekate da se ono odmrzne, evo novog savjeta – ne morate ni da ga odmrzavate. Za pravilno i temeljno odmrzavanje, potrebno je barem 12 sati. To je moguće ako ste planirali obrok na vrijeme i nisu vam se najavili iznenadni gosti. U tom slučaju, najbolje je da izvadite pile iz zamrzivača veče uoči pečenja i da ga ostavite u frižideru. Ne morate da ga nadgledate, ne morate da brinete da li će se pokvariti. Otapaće se polako i ravnomjerno i možete ga staviti u rernu bilo kad sutradan – u podne ili uveče.

Ako niste navili sebi podsjetnik na mobilnom telefonu da vas opomene na vrijeme, možete da brzinski odmrznete pile u vodi. Za to vam je potrebno oko dva sata, a pile morate zatvoriti u najlon kesu koja ne propušta. Naspite hladnu vodu u posudu – nipošto ne toplu, pa potopite kesu sa piletom. Mijenjajte vodu na svakih pola sata.

Ako nemate uopšte vremena da čekate, vjerovali ili ne – ne morate da odmrzavate pile prije pečenja. Jednostavno, stavite ga zamrznutog u pekač ili pleh koji ćete prekriti folijom i pecite u rerni na srednjoj temperaturi. I ne brinite, ništa strašno se neće desiti.

U čemu je caka?
Biće potrebno 50 odsto vremena više nego inače! To jeste ušteda, prvo zato što ne morate ni da planirate unaprijed i da odmrzavate pile pa da se sutradan pokaže da gosti iznenada otkazuju. Drugo, ako vam za pečenje pileta treba inače oko sat vremena, pečenje sa odmrzavanjem će trajati samo sat i po. Nema ni mijenjanja vode, možete se posvetiti pripremi drugih jela ili salate.

Savjet plus:
Ovo ne važi za prženje, jer će piletina pustiti suviše mnogo vode i nikad nećete dobiti hrskave komade kakve želite. Da bi pečeno pile imalo lijepu, reš koricu, samo skinite foliju desetak minuta pred kraj pečenja i ostavite da radi samo gornji grijač.