Zlatna pravila za njegu ofarbane kose

S promjenom boje kose treba se menjaju i dosadašnja rutina jer boja oštećuje kosu i zna da izgleda dosta suho, beživotno i oštro

Trenutno postoji toliko trendova u bojenju kose da zaista ne znamo za koji bismo se prije odlučili. Kosa boje banane ili ona duginih boja? Pastelno ružičasta ili ljubičasta? Platinasto siva ili možda balajaž? Ima nešto moćno u mijenjaju frizura i boja kose kada god to poželimo. S novom frizurom kao da označimo novi početak i tačku prekretnicu. Naravno, s promjenom boje kose treba se mijenjaju i dosadašnja rutina jer boja oštećuje kosu i zna da izgleda dosta suho, beživotno i oštro. Donosimo vam 4 savjeta kako da tretirate obojenu kosu i učinite je jednako sjajnom kao i prirodnu.

Koristite šampon bez sulfata

Sulfati su hemikalije bez kojih vaša kosa može preživjeti jer ne samo da znaju biti uzrok brojnim iritacijama, već su i jako loše za obojenu kosu. Šamponi koji sadrže sulfat prije će ukloniti boju s vaše kose nego oni bez njega. I ako se ne zapeni onako kako ste navikli – bez brige, sulfat je taj koji proizvodi penu u šamponu, ali kosa će biti jednako čista i bez nje.

Nemojte prati kosu često

Kao što smo već više puta pisali, često pranje kose može ukloniti sva prirodna ulja s vaše kose što može uzrokovati suhoću i prekomjerno pucanje vlasi. Pranje kose jednom do dva puta nedjeljno idealno je za održavanje boje i zdravije vaše kose. Naša preporuka je da što manje kosu perete sa šamponom i vidjećete kroz nekoliko sedmica koliko vam se tekstura kose promijenila.

Vrućina nije vaš prijatelj

Stilizovanje kose uređajima za kosu dodatno uništava već ionako oštećenu farbanu kosu. Pokušajte što više da izbjegavate uređaje poput fena za kosu, pegle i figara i sušiti kosu prirodno pa je uredite uz pomoć sunđera ili folija. Osim što će vrućina dodatno oštetiti kosu, boja će vam brže izblijediti, što nikako ne želite. Ako već ne možete u potpunosti izbeći uređaje za kosu, poenta svega je da korišćenje smanjite na minimum i koristite sprej za zaštitu kose od vrućine.

Nanesite ulje prije šamponiranja

Kokosovo ulje zaštitiće vašu kosu od potencijalnih oštećenja, a ricinusovo ulje će podsticati rast zbog čega je najbolja opcija da koristite oba. Nanesite ih preko noći kao masku i ujutro isperite ili jednostavno nanesite ulja na vrhove kose prije šamponiranja. Tretmani s uljima odlični su za farbanu kosu, tako da isprobajte onaj koji odgovara vama i uvrstite ga u svoju rutinu.