Zlatna pravila ajurvedske ishrane: Probava počinje već u ustima!

Jelo nije samo sredstvo kojim se utoljuje glad već i lijek za život u ravnoteži

Ajurveda je najstariji medicinski sistem na svijetu koji smatra ljudski život kombinacijom spoja tijela, osjećaja i duše. Tako je i postizanje idealnog zdravlja moguće samo ako je osoba zdrava na tjelesnoj, mentalnoj i duhovnoj razini. Riječ je o tradicionalnoj medicini koja se temelji na prehrani i na motu da je hrana naš lijek.

Prema ajurvedi, ishrana ima veliku i važnu ulogu. Veoma je bitan izbor namirnica i njihova kombinacija. Osim što treba paziti kakve namirnice jedemo, treba obratiti pažnju i na to kako ih konzumiramo, na koji način i kada. Pročitajte slijedeća pravila:

Jedite stalno u isto vrijeme i ne prejedajte se.

Namirnice moraju biti svježe i što je moguće bolje kvalitete- izbegavajte korištenje konzervi, hrane pripremljene u pećnici i podgrijane hrane. Najbolje je jesti ono što uspjeva u određeno doba godine u vašem kraju.

Prije doručka popijte malo tople vode, jer to potpomaže probavu.

Ručak je glavni dnevni obrok i treba ga pripremiti samo onoliko koliko će se pojesti.

Večera treba biti lako probavljiva, na primjer, supa od povrća ili lagano mliječno jelo, a treba jesti pirie 19 sati. Za večeru treba izbjegavati kobasice, masni sir, salatu, voće, masna i pržena jela. Nikada ne jedite neposredno prije spavanja.

Ne jedite ni suviše brzo ni suviše sporo- bitno da hranu dobro sažvaćete. Na kraju obroka, polovina želuca treba biti ispunjena čvrstom hranom, četvrtina tekućom, a četvrtina bi trebala ostati prazna.

Slijedeće jelo se jede tek kada je prethodni obrok u potpunosti probavljen. Ovisi o individualnoj snazi probavljanja svakoga od nas, ali dobro je imati tri do šest sati između obroka. U tom periodu, možete piti svježi sok od voća i povrća.

Za vrijeme jela možete piti vruću ili toplu vodu ili tzv. lasi. Lasi se radi od jogurta sa vodom u odnosu 1:2 i u njega prema ukusu možete da dodavati kim, đumbir ili sol, ili đumbir, kardamon i žuti šećer, a odlično pristaje i ispasirano voće. Ovaj napitak izvanredno potiče probavu. Izbegavajte hladna pića za vrijeme i poslije obroka, jer usporavaju probavu.

Poslije jela nije dobro spavati, ali je preporučljivo odmoriti 5 do 15 minuta u fotelj. S druge strane, jedite sjedeći i u mirnom okruženju. Nemojte čitati, gledati TV ili voziti dok jedete.

 Probava počinje već u ustima

Hranu treba dobro sažvakati.

Koristite začine, posebno kurkumu, kardamon, korijander, đumbir, cimet, crni biber. Prema ayurvedi, to su najbolji začini.

Žitarice i mahunarke treba jesti dobro prokuhane, a špinat, kelj, brokulu, cvjetaču, prokulice i kupus ne jesti sirove.

Uz konzumiranje raznih žitarica i mahunarki, meso nije nužno za rast i razvoj ljudskog organizma. Ayurveda preporučuje vegetarijansku ishranu kao idealnu, ali ako već godinama jedete meso prelazak na tu ishranu treba obaviti postepeno s velikom pažnjom usmjerenom ka izbalansiranoj ishrani i dovoljno mliječnih proizvoda kako bi se dobila dovoljna količina vitamina B12.

Povrće s puno vode (krastavci, salata) jedu se samo ljeti i to za ručak.

Treba koristiti ghee (pročišćeni maslac), za kuhanje i za začinjavanje hrane, piti biljne čajeve i voćne sokove, a izbjegavati kavu te posebno gazirana pića.

 Ljekoviti začini

1. Cimet

Cimet dolazi iz unutrašnje kore drveta (Cinnamomum Zeylanicum) koje raste najviše u Indiji, Kini i Šri Lanci. Za cimet je dokazano da smanjuje nivo šećera u krvi i da ima antidijabetik dejstvo.

2. Kurkuma

Kurkuma je začin u kavijaru koji mu daje žutu boju. Jedinjenje koje ovoj biljci daje medicinska svojstva je kurkumin koji je moćan antioksidant, koji povećava enzime antioksidanata u telu. Kurkumin je takođe jak anti – inflamator (ima dejstvo protiv bolova kao ipobrufen) do te granice da čak djeluje kao i neki lijekovi. Koristite svježi korijen kurkume u čaju ili u šejkovima za detoksikaciju.

3. Đumbir

Đumbir je popularni začin u mnogim oblicima u biljnoj medicini. Istraživanja su pokazala da je jedan gram đumbira dovoljan za zaustavljanje mučnine i da smanjuje rizik od raka debelog crijeva, tako što smanjuje zapaljenje crijeva na isti način kao i aspirin. Čaj od đumbira, sušeni đumbir, ukiseljeni ili svež đumbir u šejkovima su samo neki načini za korišćenje ove biljke.

4. Kim

Kim se može koristiti i kao cijelo sjeme ili sušeno, svježe i suho pečeno. Koristi se u indijskoj kuhinji vijekovima, a i dan danas je Indija glavni njegov proizvođač. U Ajurvedi, ovaj začin se koristio za tretiranje različitih zdravstvenih problema jer antiseptičan, protiv bolova i ima antioksidantna dejstva. Jedan je od najboljih lijekova kod loše probave i stomačnih tegoba.

5. Čili

Aktivni sastojak u čili papričicama se zove kapsaicin, koji se dobro pokazao u smanjivanju apetita i povećavanju sagorevanja masti u mnogim istraživanjima. Takođe se koristi i u tretmanima protiv bolova u mišićima, bolovima kod oboljenja od herpes zostera i bolovima koji su povezani sa dijabetesom.