Životni trener i savjetnik Tony Robbins: “Depresivni ste jer se tako ponašate”

Razmislite o tome što vaše tijelo radi. Kakva vam je postura sada? Vrlo je vjerojatno da ste pogrbljeni, glava vam je usmjerena prema dolje, s tijelom uvučenim prema unutra. Umjesto patnje, promijenite svoje tijelo i um pozitivnim, osnažujućim ritualima koji čine povratnu petlju koja vas vodi gore, umjesto da se srušite dolje.

Osjećate tugu, tjeskobni ste ili depresivni? Ne postoji laboratorijski test na depresiju, ali ona pogađa gotovo jednu od šest osoba u nekom trenutku u životu.

Zapravo, do 2014. godine, otprilike jedan od osam Amerikanaca koristio je antidepresive, prema nedavnom istraživanju američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti. Veća svijest o mentalnom zdravlju vjerojatno je jedan od faktora za povećanje upotrebe – to jest, u prošlosti, bilo je vjerojatno mnogo nedijagnosticiranih slučajeva. Ipak, antidepresivi nisu dobri za svakoga i oni ne dolaze uvijek do korijena problema.

Ako učite kako se nositi s depresijom, razmislite o tome što vaše tijelo radi. Kakva vam je postura sada? Vrlo je vjerovatno da ste pogrbljeni, glava vam je usmjerena prema dolje, s tijelom uvučenim prema unutra. Kao što kaže Tony Robbins, ne postajete depresivni – depresivni ste.

Kako se borim protiv depresije?
Simptomi depresije mogu se razlikovati, ali uvijek rezultiraju životom u negativnom stanju. Umjesto patnje, promijenite svoje tijelo i um pozitivnim, osnažujućim ritualima koji čine povratnu petlju koja vas vodi gore, umjesto da se srušite dolje.

Koje su vaše mogućnosti za rješavanje depresije? Postoji mnoštvo tretmana i svi imaju jednu zajedničku stvar: sva istraživanja i studije koje znamo govore da vaša veza između uma i tijela određuje hoćete li živjeti u prekrasnom stanju ili u negativnom. Evo nekoliko strategija za borbu protiv simptoma depresije:

Promijenite svoju fiziologiju
Promijenite svoje tijelo i promijenite raspoloženje. Vježbanje i kretanje sjajan je način za poboljšanje raspoloženja, ono potiče oslobađanje endorfina i poboljšava ukupno mentalno zdravlje. Ali mijenjanje tijela može biti jednostavno kao podizanje prsa. Ozbiljno; Tony radi ovu vježbu na svojim seminarima cijelo vrijeme, a vi možete pokušati odmah.

Ustanite i stanite normalno. Sada podignite prsnu kost malo više; postoji točka u kojoj ćete se početi osjećati snažno i samopouzdano. Sada spustite prsa i počnite grbiti leđa. Možete li osjetiti razliku? Možete se igrati s podizanjem prsne kosti i rebara još više, ali zadržite položaj nekoliko trenutaka. Pogledajte što se događa s vašim raspoloženjem.

Osjećate li više samopouzdanja i kontrole? Trebalo je samo nekoliko fizičkih prilagodbi u načinu na koji ste držali svoje tijelo da bi se to dogodilo. Simptomi depresije mogu učiniti da se osjećate kao da više nikada nećete biti sretni, ali možete se trenirati da budete spojeni s emocijama i stanjem bića koje želite. Počnite stvarati pozitivnu povratnu petlju s energijom i možete početi kontrolirati svoje emocije.

Uspostavite rutinu s osnažujućim ritualima
Depresija često oduzima strukturu života ljudi. Uspostavite rutinu koju volite kako biste stvorili stabilnost i sigurnost čak i kad svijet izgleda sumorno. Još bolje? Izbjegavajte uvježbavanje da budete frustrirani i pod stresom kada stvari ne idu kako bi trebale.

Umjesto toga, pokušajte osnažiti svakodnevne rituale kao što je priming (pripremanje), kao način da se usredotočite i ponovo centrirate svoje stanje.

Promijenite svoje riječi
Kognitivna bihevioralna terapija (CBT) usredotočena je na razbijanje obrazaca u načinu na koji opažate svijet oko sebe. Tijekom svog života izgradili ste desetak obrazaca kojih možda čak niste ni svjesni. Obrasci mogu biti jednostavni kao riječi koje koristite kada govorite o sebi i kako se osjećate. Promijenite svoj negativni govor s osnažujućim riječima.

Transformiranje vašeg vokabulara je još jedan način da promijenite svoje stanje. Biokemijski učinak riječi “devastiran” ili “slomljen” mnogo je negativniji od riječi “razočaran”. Zapamtite: riječi koje pridajemo našim iskustvima postaju naše iskustvo. Kada se nosite s depresijom, shvatite da su vaše riječi važne.

Isključite se s društvenih mreža
Nije neobično provesti veći dio dana na internetu. Iako postoje prednosti korištenja društvenih mreža i shvaćanja da je važno biti povezan s drugim ljudima kada imate simptome depresije, okrenite se stvarnim interakcijama kada učite kako se nositi s depresijom. Facebook i druge stranice društvenih mreža često čine da se osjećamo lošije, a ne bolje.

Čak i zgrbljeni položaj koji zauzimamo kada gledamo naše telefone tjera nas da se osjećamo loše. Umjesto opetovanog ažuriranja statusa, idite van na kratku šetnju po suncu; vaš će se duh odmah razvedriti.

Važna bilješka
Depresija je ozbiljna stvar. Ako razmišljate o okončanju života, nazovite jednu od telefonskih linija za pomoć. Ako imate plan da izvršite samoubojstvo, otiđite kod liječnika i zatražite hitno liječenje.

Informacije i drugi sadržaji navedeni u ovom članku ili u bilo kojem povezanom materijalu, nisu namijenjeni i ne smiju se tumačiti kao medicinski savjeti, niti su informacije zamjena za profesionalnu medicinsku stručnost ili liječenje.

Tony Robbins