Životna trenerica Linda Field savjetuje: Ako želite sretan, uspješan i ispunjen život, morate izaći iz svoje kutije!

Životna trenerica Linda Field savjetuje: 

Ako želite sretan, uspješan i ispunjen život, morate izaći iz svoje kutije!

 O važnosti  samopouzdanja za sretan, uspješan i ispunjen život Linda Field govori kako u životu treba riskirati, prestati preuzimati krivicu, organizirati svoje vrijeme, probleme gledati kao izazove a životu pristupiti na kreativan i optimističan način i time potaknuti samopouzdanje.

 

Linda Field

Šta biste željeli učiniti da biste na neki način promijenili svoj život? Kakve to opasnosti i rizik podrazumijeva? Želimo li da se nešto dogodi, moramo se usuditi promijeniti način našeg ponašanja, a to znači da moramo biti sposobni zatražiti ono što želimo. Odvažiti se na promjenu može podrazumijevati opasnosti od neuspjeha, odbijanja, ismijavanja, situacije u kojoj ćemo izgubiti naklonost nekih ljudi. Zapitajte se jesu li vam te stvari doista važne.

Ako nikad ne riskirate, nikad nećete dobiti ono što želite i vaše će samopouzdanje biti na niskom nivou. Odvažite se na nešto, bez obzira na to o kakvoj je sitnici riječ, i tada će se vaše samopouzdanje vinuti u visine.

 Recite nekome koliko ga cijenite

Neki ljudi čitav život provedu u dokazivanju pred osobama koje vole i do čijeg im je mišljenja neizmjerno stalo, primjerice roditeljima, žudeći za time da oni priznaju njihova postignuća. No šta god učinili, katkad im se čini kao da roditelji ili voljene osobe ne zamjećuju sav taj trud, naprost o zato što to ne pokazuju. Ponekad nam puno znači tuđe iskazivanje iskrenog poštovanja, ne iz vlastite nesigurnost, već radi podrške i poticanja na daljnji rast. Prepoznamo li s vremena na vrijeme u vanjskom svijetu tuđu potvrdu vlastite vrijednosti, to nam daje krila da idemo dalje. Nemojte za sebe zadržavati svoje poštovanje prema ljudima. Pohvalite onoga ko to zaslužuje i uživajte u osjećaju koji vam to pruža.

Koga iz svoje blizine cijenite? Jeste li im to rekli? Ako niste recite im. Kad nekome pokažemo koliko ga cijenimo, toj osobi jača samopouzdanje, ali i nama! Kad god nekome pomognete da bude zadovoljniji sam sobom, vi ćete takođe biti zadovoljniji.

 Prestanite preuzimati krivnju na sebe

Samooptuživanje dovodi do slabljenja samopouzdanja i ni na koji način ne poboljšava situaciju.

Pa šta ako vam je večera zagorjela ili ste zaboravili poći zubaru u dogovoreno vrijeme? Takve stvari nisu kraj svijeta i sigurno se zbog toga ne isplati kažnjavati.

Osjećate li da ste se loše ponijeli ili počinili ozbiljnu grešku, ispričajte se i pokušajte popraviti situaciju. Kad ste dali sve od sebe, više od toga doista ne možete i ne morate. Prihvatite krivnju, a zatim zaboravite na to. Svi činimo mnogo grešaka, to je sasvim normalno, katkada i neizbježno. Učite na svojim greškama, oprostite sebi i krenite dalje.

 Povucite svoju crtu u pijesku

Zamislite da je nekome potrebna vaša pomoć. Želi da nešto učinite za njega, ali već ste planirali izlazak s nekim prijateljima. Što ćete učiniti? Ako kažete „da“ i oduststanete od svojih planova, jeste li dobar prijatelj ili ste žrtva?

Katkad može biti vrlo teško odlučiti čije potrebe imaju prednost, vaše ili tuđe. Svaka je situacija drukčija, ali postoji postupak koji će vam pomoći da odlučite koliko ćete tačno učiniti za druge, ili drugim riječima, gdje ćete povući vlastitu crtu u pijesku.

Razmislite jesu li motivi za vaš postupak najbolji mogući, odnosno ne stvarate li žrtvu od sebe. Preispitajte situaciju i svoje osjećaje. Ukoliko nekome kažete „da“, ali osjećate strah, ljutnju, nelagodu, mržnju, razdraženost, bespomoćnost ili gubitak samopouzdanja, vrijeme je da u pijesku povučete novu crtu. Stvorite novu granicu – poći ću tako daleko i ni koraka dalje. Možete biti dobar prijatelj, a ipak reći „ne“.

 Potražite novo iskustvo

Učinite nešto drukčije, nešto što nikad ranije niste učinili. Pođite na koncert kako biste slušali muziku koja je za vas nova; upišite se na tečaj lončarstva; jedite vegetarijansku hranu; naučite novi jezik; posjetite mjesto u kojem nikad niste bili… mogućnosti su beskrajne. Kad nešto činimo prvi put, uvijek doživljavamo promjenu energije i naučimo nešto novo o sebi.

Traženje nečeg novog potiče našu prirodnu znatiželju i interes. Malenu djecu po prirodi zanima sve što je novo; aktivno traže nove doživljaje i tako uče o svom svijetu. Nažalost, s godinama često gubimo to zanimanje za život, a nizak nivo samopouzdanja donosi dosadu i umor. Ponovo probudite svoju znatiželju traženjem nekog novog doživljaja. Pustolovni duh potiče kreativnost, uzbuđenje i zadovoljstvo sobom i drugima.

Vrištite što jače možete

Svi znamo kakav je osjećaj biti napet, a kad se tako osjećamo, sigurno nismo baš previše  racionalni. Napetost neizbježno dovodi do ekslozije, često neumjesne. Osoba na koju se na kraju izderete obično nema nikakve veze sa stresnim sitnicama što su u vama stvorile vulkan bijesa.

Prije nego stignete do tačke eksplozije, primijenite sljedeću taktiku: potražite mirni i izolovani kutak. Otvorite usta što jače možete i napunite mišiće lica, vrata i glave. Možda ćete i u ostalim dijelovima tijela osjećati prilično jaku napetost. Tada stegnite šaku, udarajte po zraku i vrištite… bez glasa! Zatim se sasvim opustite i ponovite postupak. Činite to sve dok se ne osjetite bolje. Možda će vas to čak i nasmijati!

 Riječ „problem“ zamijenite riječju „izazov“

Kad se idući put nađete u teškoj situaciji, pokušajte je gledati kao izazov radije nego kao problem. Kad mislimo da se nalazimo pred problemom, postajemo napeti i zabrinuti te nam se pronalaženje rješenja može činiti teškim.

Razmotrite svoje teškoće na novi način. Vi ste jaka i kreativna osoba te se možete suočiti s izazovima što ih donosi život. Umjesto da kažete: „Imam problem“, odnosno razmišljate negativno, recite: „Kako ću odgovoriti na taj izazov?“ i pristupite iz pozitivnog ugla.

Neobično je kako riječi koje koristimo mogu uticati na doživljavanje neke situacije. Zanimljivo je da je kineski simbol za krizu takođe i simbol za priliku! Kada se stvari sagledaju iz drugog ugla, „problemi“ to prestaju biti i postaju izazovi našoj dovitljivosti, prilike koje nam omogućavaju da se razvijamo i povećavaju našu moć mijenjanja stvari. Kad znamo da možemo učinkovito djelovati, više se nećemo osjećati poput žrtava i naše samopouzdanje jača.

  Uspostavite kontakt s prirodom

Svijet prirode izvrstan je melem za opterećene umove. Mnogi od nas žive ubrzanim načinom života, okruženi izumima moderne tehnologije. Pretrpana naselja i gradovi, zagađen okoliš i previše automobila stvaraju mnoge društvene i emocionalne probleme. Kad je naše samopouzdanje snažno, u našem umu vlada mir, a jedan od najkorisnijih načina za smirenje uma je uspostavljanje kontakta sa svijetom prirode.

Planirajte bijeg iz naselja ili grada, čak i ako to može biti na samo nekoliko sati sedmično. Ukoliko to nije moguće, prošetajte parkom. Odvojite vrijeme u kojem se možete diviti čudima prirode: boji neba, zelenilu trave, ljepoti cvijeća, ptičjem pjevu. Usporite na trenutak te uživajte u miru i tišini. Odmorite se od grčevitih nastojanja da se nosite s pritiscima savremenog načina života i uživajte u jednostavnim stvarima koje okrepljuju i donose duševni mir. Čak i kratak odmor u prirodi dovoljan je za takvo preporađanje i „punjenje baterija“.

 

  Pogledajte u ogledalo

Pogledajte u ogledalo, zagledajte se duboko u svoje oči i recite sebi koliko se volite i cijenite. Mogli biste upotrijebiti svoje ime „Ja (ime) volim i cijenim sebe.“

Ponavljajte to dok se promatrate. Osjećajte kako snaga i istinitost te tvrdnje rastu. To je zaista najmoćniji način očitovanja i može biti vrlo naporan.

Ako vam je to preteško, dvadeset puta zapišite tvrdnju na papir. Ukoliko vas muče negativne misli, zapišite ih na poleđini. Kad se počnete oslobađati misli kao što su „Ovo je glupo“, „ovo nikad neće uspjeti“, „Ja ne zaslužujem ljubav“, postat će vam lakše raditi sa ogledalom.

S vremenom ćete naučiti koristiti ogledalo za sva svoja očitovanja. Rad sa ogledalom ubrzava energiju. Ako zaista želite imati jako samoupouzdanje i to je vaš cilj, budite uporni s ovom tehnikom i trud će uroditi polodovima.