Životna priča glumca Wal Kilmera: ZBOG VJERE ODBIO HEMOTERAPIJU

Zbog njega su žene sjekle vene, a jedna žena ga je bacila na koljena! Glumac se dugo borio s rakom grla, ali nije klonuo, već je odlučio da sve opiše u svojoj nedavno objavljenoj knjizi

Američki glumac Val Kilmer bio je jedan od Holivudskih zavodnika o kojem su maštale gotovo sve žene. Šarmirao je najzgodnije glumice i pjevačice, a pažnju, osim izgledom, privlačio je i ulogama u brojnim hit-filmovima osamdesetih i devedesetih.

Kilmer godinama ne skida svoj vragolasti osmijeh, a iako je zbog bolesti i godina izgubio crte lica koje su mu osigurale glavne uloge u filmovima i žensku naklonost, njegova pozitivna energija osvaja i dalje.

Glumac se dugo borio s rakom grla, ali nije klonuo, već je odlučio da sve opiše u novoj knjizi. Riječ je o memoarima pod nazivom ”I'm Your Huckleberry”, koje je nedavno objavio, a u kojima je ispričao sve o svom životu, ali i o borbi s bolešću koju je godinama skrivao.

Val se rodio 1959. u Los Anđelesu. Iako potiče iz Kalifornije, njegovi roditelji nisu imali veze s industrijom zabave, ali on se već u srednjoj školi zaljubio u glumu. Počeo je da glumi u predstavama s prijateljem Kevinom Spejsijem, a kasnije je upisao jedan od najpoznatijih američkih konzervatorijuma, Džulijard, gdje je bio najmlađi polaznik dramske sekcije.

Zbog školovanja se preselio u Njujork, a tamo je počeo ozbiljno da se bavi pozorišnom glumom. Ali njegov talenat prepoznali su agenti i producenti, pa je ubrzo dobio ulogu u špijunskoj komediji “Top Secret”. Holivud se zaljubio u njega 1986. nakon što je tumačio sporednu ulogu u filmu ”Top Gun”, ali činilo se da neće dobiti priliku da bude glavni glumac.

Sve se to promijenilo 1991. kada je napokon dobio glavnu ulogu u filmu o bendu ”The Doors” u kojem je odigrao pokojnog muzičara Džima Morisona. Dok je bio aktivan, Kilmer nije volio da priča o privatnom životu. U glumačkim krugovima šuškalo se da je veliki zavodnik, ali on u svojoj knjizi tvrdi suprotno.

Za sebe kaže da je nepopravljivi romantik i da ga je jedan raskid gotovo uništio. Volio je Sindi Krafrod, Šer i Mišel Fajfer, ali raskid veze sa glumicom Deril Hanom bacio ga je na koljena. Iako su u vezi bili samo nekoliko mjeseci, glumac je patio više od pola godine nakon raskida.

– Bog zna da mi je srce bilo slomljeno mnogo puta. Ali znao sam da je volim cijelim srcem i da bih je volio do kraja života da mi je dopustila – napisao je u svojoj knjizi. Za razliku od Deril Hane, situacija s pop-divom Šer, s kojom je bio u vezi nekoliko godina, bila je potpuno drugačija.

– Nisam želio da je upoznam. Nije mi bila uopšte zanimljiva, činila mi se kao dosadna osoba koja je stalno u tabloidima – piše Kilmer i nastavlja:

– Ali kada sam je ipak upoznai, shvatio sam da je jedna od najzabavnijih osoba na svijetu. Bili smo u vezi više od godinu dana s prekidima, dok nismo odlučili da bi za nas najbolje bilo da ostanemo samo prijatelji. A prijatelj je ostao i s glumicom Anđelinom Džoli u koju se beskrajno zaljubio, ali ona nije bila pretjerano zainteresovana za njega.

Upoznali su se i sprijateljili na snimanju filma ”Alexander” 2004. Kilmer tvrdi da je jedva čekao scenu u kojoj će je poljubiti, ali Džoli nije uzvraćala osjećanja. Bio joj je velika podrška dok se njena majka borila s rakom, ali nikada nije smatrala da je nešto više od prijatelja. Nakon snimanja filma više se nisu ni družili, a Džoli je ubrzo započela vezu s Bredom Pitom.

Val trenutno nije u vezi, a djevojku nije imao više od 15 godina. Bitku s rakom grla preživio je uz pomoć prijatelja od kojih se zbog finansijskih problema udaljio, a dijagnozu je otkrio glumac Majkl Daglas.

– Razlog zbog kojeg Vala Kilmera već duže vrijeme nema u javnosti jest to što ima rak, istu vrstu raka koju sam ja uspješno pobijedio – rekao je glumac. Kilmer je tada to opovrgnuo i govorio da ima nekakvu oteklinu na vratu koja mu otežava disanje. Naime, negdje oko 2015. zbog loših investicija Val je ostao bez novca, pa se povukao u kolibu u Malibuu gdje su mu jedini prijatelji bili poštar i lokalni prodavac. Svidio mu se imidž propalice s plaže, ali život mu je ubrzo postao noćna mora.

– Počeo sam da iskašljavam krvne ugruške, bio sam siguran da umirem – opisao je glumac prve simptome. Pozvao je hitnu pomoć pa se pužući odvukao do puta da ga kola hitne pomoći mogu pokupiti. Iako mu vjera koju su mu usadili roditelji ne dopušta liječenje, na nagovor bivše djevojke, pjevačice Šer, podvrgnuo se hemoterapiji nakon što su mu zbog bolesti natekli jezik i limfne žlijezde zbog čega nije mogao da govori. U intervjuu za Good Morning America, koji je nedavno dao preko videopoziva, otkrio je da se osjeća mnogo bolje.

– Osjećam se mnogo bolje nego što zvučim. Dijagnostifikovan mi je rak grla, ali brzo sam se oporavio nakon operacije. Ovo što čujete jeste traheotomija koja mi pomaže u disanju jer su mi natekle žlijezde u grlu – rekao je 60-godišnjak. U istom intervjuu otkrio je da će se uskoro vratiti i glumi. U nastavku filma ”Top Gan” ponovno će igrati Ajsmena, a mnogi već željno iščekuju kada će simpatičnog glumca opet vidjeti na velikom platnu.