Životinjice – zaštitnice: Amajlije od tijesta tjeraju zle duhove i dom ispunjavaju pozitivnom energijom

Postoje tradicionalni načini izrade ovih amajlija, međutim prilikom izrade pustite mašti na volju, tako da figurice može uljepšati po želji raznim perlicama, trakama, dukatima, ili nekim ukrasnim drvcetom

Magija ima hiljadugodišnju tradiciju i nikada se neće iskorijeniti, a Rusija je zemlja koja se može pohvaliti izuzetno bogatom kulturom i duboko ukorijenjenim narodnim vjerovanjima. Još od najstarijih vremena skoro sve kulture svijeta su vjerovale u postojanje zlih duhova, a narodni iscjelitelji su vrijeme provodili proučavajući ove sile u nadi da će otkriti sredstva pomoću kojih bi se od njih odbranili.

U ruskoj magiji postoje posebne magijske tradicije koje se prenose sa koljena na koljeno već vijekovima. Jedinstvena među njima je tradicija pravljenja zaštitnih amajlija od tijesta u obliku raznih životinjica, a svaka od njih ima poseban značaj i ulogu

Kada i kako izrađivati amajlije od tijesta

Kako je to običaj u magiji, rituali se obavezno obavljaju u određeno doba dana, a ruske amajlije od tijesta se prave u prijepodnevnim satima kada je mjesec u fazi rasta.

Potrebno vam je: 1 kg soli, 1 kg brašna (mehko), voda (rafinirana) i Jestiva boja za kolače

U zdjelu stavite brašno, so, vodu i kuhajte tijesto dok se ne stvrdne. Ukoliko se tijesto lijepi za prste, dodajte još malo brašna, a ako se kida, navlažite ruke vodom. Provjerite da li je smjesa spremna za modeliranje, tako što ćete napraviti testnu kuglicu i stavite je na sto. Ako nakon nekoliko minuta kuglica ostane nepromijenjenog oblika, smjesa spremna za oblikovanje.

Prije nego što počnete oblikovati neku figuru, u tijesto možete dodati jestivu boju pa sve zajedno dobro izmiješajte. Boju možete nanijeti i pomoću četkice za hranu.

S obzirom se figurice prave iz više dijelova, potrebno je svaki oblikovati posebno, pa četkicu nakvasite vodom i pomoću nje dodajite određene dijelove figurice dok ne dobijete konačan oblik. Gotove figurice stavite u pleh i sušite ih u rerni na temperaturi od 50°C, tri do šest sati ili na sobnoj temperaturi dva do tri dana.

Nakon što su se figurice osušile, prelakirajte ih lakom za drvo kako bi ste ih zaštitili od vlage i prašine.

Univerzalni čuvari kuće

Tradicionalno, ove figurice se prave u obliku životinja, i svaka od njih ima posebnu simboliku i zaštitnu ulogu. Među najmoćnijim se smatraju medvjed i vuk, jer simbolišu snagu i vladaju šumama. Izrađuju se tako da stoje na zadnjim nogama jer prema vjerovanju, na taj način plaše i tjeraju zle duhove iz domova. Na ove figurice se često kači i mala crvena kugla koja spriječava uroke i bolest u porodici. Figurice mogu imati i ljudski oblik, pa u slučaju da žena ima poteškoće da zatrudni, lutkici treba da napravi okrugao stomak.

Možete je ukrasiti i klasjem od žita koje ćete joj staviti u ruku jer ono predstavlja životnu sreću i izobilje. Amajlije se mogu praviti u obliku anđela, suncokreta, žira, jagnjeta, kravice, bilo šta što simboliše blagostanje i izaziva pozitivne vibracije.

Ukoliko želite možete napraviti i jednu veliku amajliju od tijesta koja će djelovati kao univerzalni čuvar vašeg doma i porodice, ili više manjih koje ćete postaviti u svaku prostoriju. Na koju god opciju se odlučite, imajte na umu da uvijek u kući držite paran broj amajlija jer se vjeruje da neparan broj poništava njihovu moć.

Njihovom izradom, kao domaćica kuće, privlačite svojim najmilijima i gostima mnogo dobrobiti, prije svega snagu, ljubav, zdravlje, mir, harmoniju, blagostanje. Pored ovakve zaštite niko vam ne može nanijeti zlo i štetu.

Najdraži gost – Radgost

Prema slavenskoj mitologiji, Radgost je bog domaćinstva odnosno zaštitnik kuće, porodice i njihovog blagostanja.  Ime Radgost se tumači vezom riječi:

rad – drag, mio i gost – posjetilac, putnik namjernik, što u bukvalnom prijevodu znači „rado viđen gost“.

Na cijelom slovenskom prostoru prema gostima se uvijek ponašalo sa velikim poštovanjem, što se u određenim krajevima Balkana i danas održalo. Domaćin bi u ruci držao sjekiru koja je značila da će svojim životom i životom svojih ukućana braniti bezbjednost gosta, makar mu on bio i najljući neprijatelj.

Simboli ovog paganskog boga oduvijek su bili hljeb i so. Prema ruskom narodnom vjerovanju hljeb je dar samih bogova i njime se uspostavlja duhovna veza između ljudi i nevidljivih sila, ali i služi kao moćno magijsko sredstvo za zaštitu.