Život u sadašnjem trenutku: vježba koja vam vraća moć

U užurbanom svijetu u kome živimo, jako nam je teško da zaista osjetimo prisutnost u sadašnjem trenutku. Prvi korak je da osjetimo svoje tijelo i zato probajte vježbu koju predlažemo.


Prisutnost u sadašnjem trenutku podrazumjeva u svojoj suštini da budemo fizički i mentalno prisutni. Prvi korak koji treba da napravimo jeste da uočimo gdje se nalazi naša pažnja. Zapitajte se „Gdje se sada nalazim?” ili jednostavno „Da li sam ja ovdje?” Neka ova jednostavna pitanja postanu vaša navika. Obratite pažnju gdje odlazite da potražite odgovor, jer mjesto na koje odlazite ujedno i jeste prisustvo samo.

Tijelo se uvijek nalazi u sadašnjem trenutku. Tijelo ne može i ne traži da bude na nekom drugom mjestu za razliku od uma koji želi da bude apsolutno bilo gdje samo ne sada i ovde. Upravo tu prirodnu povezanost tela za sadašnji trenutak možemo koristiti da budemo prisutniji. Neka nam posluži kao prevozno sredstvo koje će nas uvijek vraćati tamo gdje treba da budemo.

Sada obratite pažnju na ono što čujete i na ono što vidite. Nemojte da imenujete stvari i razmišljate o tome šta čujete i vidite, samo obratite pažnju. Sljedeći korak je da usmjerite pažnju na senzacije u tijelu: peckanje, prijatnost, ukočenost, položaj tela… Zatvorite oči i osjetite tu senzaciju prisutnosti u sopstvenom tijelu. Osjetite njegovu težinu i prostor koji zauzima. Osjetite šta zapravo znači rečenica „Ja postojim.”