Život piše jezive scenarije: Najveći horor hitovi inspirisani su stravičnim istinitim pričama

Režiseri horor filmova često su ideje pronalazili u jezivim, čudnim i neobjašnjivim događajima. Kopajući po starim novinskim člancima crne hronike i provjeravajući istinitost nekih od najmračnijih zločina koji godinama progone javnost dolazili su do nepresušnog izvora materijala, stvarajući scenarije u kojima su glavne uloge imali stvarne serijske ubice, demoni i  psihopate. Ovi slučajevi zapravo na najbolji način dokazuju kako su u svjetskoj kinematografiji upravo horori inspirisani stvarnim događajima najbolji.
Teksaški manijak pravio namještaj od ljudske kože
Kultni horor klasik “Teksaški masakr motornom pilom” iz 1974.g, prestravio je tadašnje tinejdžere koji su istraumirani napuštali kino sale. Radnja filma prikazuje grupu prijatelja koji putujući kroz ruralni Teksas nailaze na kuću u kojoj živi manijakalni serijski ubica Leatherface i njegova porodica kanibala. Ukoliko ste gledali ovaj film vjerovatno znate sve o tragičnim sudbinama koja je zadesila glavne likove kada su se susreli sa Leatherfaceom i njegovom motornom pilom. Ipak, malo ljudi zna da je njegov lik inspirisan osobom iz stvarnog života.

Radi se o Edu Geinu, rođenom 1906., u Viskonsinu. Otac Džordž bio je alkoholičar, a majka Augusta fanatični protestant. Ed je bio povučen, nije imao prijatelja, a drugi učenici u školi su ga često maltretirali zbog mucanja. Otac mu umire od srčanog udara 1940., a pet godina kasnije umire mu i majka.
Ubrzo nakon smrti roditelja postaje opsjednut nasiljem i seksom. Vremenom  dolazi do potpunog pomračenja uma i počinje iskopavati leševe žena iz obližnjih groblja. Postao je opsjednut idejom da postane žena, pa bi kožu žrtvi oderao sa tijela i stavljao je na sebe. Od ostataka kože i kostiju je pravio namještaj za kuću, uključujući lampe, kožne stolice, rukavice itd. Kraj njegovog terora počeo je 1957. g., kada je ubio Bernice Worden, vlasnicu jedne trgovine i odvukao je kući. Njen sin, zamjenik šerifa, vratio se iz lova i našao lokvu krvi u trgovini. Policija je već duže vrijeme sumnjala u Eda. Pretražujući njegovu kuću našli su ostatke Bernice Warden i još najmanje 20 leševa. Ed je priznao ubistva i pljačke grobova a ostatak života proveo je u zatvorskoj bolnici do svoje smrti 1968. godine.

Amityville – Horor koji još uvijek traje
Najpoznatija ukleta kuća na svijetu izgrađena je 1928.godine, navodno na starom indijanskom groblju, i od tog datuma počinje slučaj “Amityville”. O ovoj sablasnoj kući napisane su mnoge knjige i snimljeno čak osam horror filmova. Priča se vrti oko tragičnog ubistva porodice De Feo. Davne 1974. godine, 22-godišnji Roland De Feo kao opsjednut ustaje iz kreveta, uzima svoju lovačku pušku i s ubilačkim namjerama izlazi iz svoje sobe. Iste noći ubija svoje roditelje, dvije sestre i dva brata. Nekoliko dana kasnije Roland priznaje ubistva a na sudu se branio ludilom. Do današnjeg dana Roland De Deo tvrdi da je čuo demonske glasove koji su ga proganjali dok je bio u kući i da su ga oni natjerali na ubistva. Govorili su mi “Pobij ih, pobij ih sve!” – tvrdio je na sudu.  Uprkos tome, osuđen je na ukupno 150 godina zatvora, gdje se i danas nalazi služeći svoju kaznu.
Godinama kasnije u kuću useljava porodica Lutz, koja je tek nešto malo znala o De Feo pokolju. Ubrzo su i oni osjetili natprirodne pojave koje opsjkedaju ovu kuću. Dan nakon useljenja porodica Lutz pozvala je sveštenika da blagoslovi kuću, a kada je sveštenik započeo ceremoniju napala ga je nevidljiva sila a kućom se prolomio vrisak govoreći im “Izlazite!”. Sveštenik je izbezumljen napustio kuću, a ni porodica Lutz se nije dugo zadržala nakon ovog iskustva.
Pričali su kako su osjećali da ih napadaju demonske sile, a stručnjaci za paranormalno su zaključili da je blagoslovljenje kuće razljutilo zle sile u kući i započelo lančanu reakciju događaja koji će otjerati ukućane. Danas je Amityville kuća napuštena a prilaze joj samo najhrabriji znatiželjnici.

 Ko je bio neuhvatljivi Zodijak?
Radi se o najčuvenijem zastarjelom slučaju u američkoj istoriji. Zodijak je serijski ubica koji je krajem 1960-ih terorisao šire područje sjeverne Kalifornije. Sebi je dao ime u nizu šifrovanih pisama koje je slao štampi. Tri njegova pisma su ostala nedešifrovana, a njegov identitet nije poznat do danas. Iako je bilo više osumnjičenih, slučaj se vodi još uvijek kao otvoren.
Njegov lik i djelo prikazani su u veoma uspješnom trileru iz 2007. godine, a radnja filma se bazira upravo na njegovim zločinima i pismima kojima je ismijavao policiju i najavljivao svoje zločine. Ubio je ukupno pet ljudi, a žrtve su mu bile mlade i lijepe djevojke i ljubavni parovi koje je napadao na izolovanim mjestima. Oni koji su uspjeli preživjeti njegov napad su ga opisivali kao visokog i krupnog muškarca, koji je tokom napada nosio crnu kapuljaču, a na prsima je imao nacrtan simbol prekriženog kruga koji će ubrzo postati njegov zaštitni znak.
U svojim pismima je navodio kako voli ubijati ljude, i kako će zbog toga otići u raj gdje će sve njegove žrtve biti njegovi robovi. Zodijak je preko noći proslavio detektive i novinare koji su radili na slučaju. Pisma su i dalje pristizala, a s njima se povećavao i broj žrtava. Uprkos opširnoj istrazi i medijskom pokriću slučaja, policija je bespomoćno tapkala u mjestu.
Glavni osumnjičeni je godinama bio Arthur Lee Allen koji je iza sebe imao nekoliko sukoba sa zakonom. Sve je upućivalo na njega osim dokaza. Bilo kako bilo, slučaj “Zodijak”  i dalje skuplja prašinu na policama kalifornijske policije, a pravi identitet serijskog ubice ostaje misterija.

(aura.ba)