Život bez odmora je tempirana bomba: Zašto se samoubistva događaju između dva i tri sata iza ponoći?

Slijedeći put kada budete ostali na poslu do kasnih sati, ili gledali TV u dva ujutro, ili provjeravali e-mail ili stanje bankovskog računa preko interneta u ponoć – znajte da možda plaćate veću cijenu nego što mislite! Naime, u tim trenucima ne pitate svoje tijelo može li da se adaptira na potrebe i zahtjeve prezaposlenog životnog stila

Studija Centra za hronobiologiju Univerziteta Sari otkrila je da promjene iz regularne u fleksibilnu 24-satnu smjenu stvara tempiranu bombu u naše zdravlje. A prema učenju drevnih Kineza, protok vremena, odnosno smjenjivanja dana i noći, Janga i Jinga, utječe na biološke procese. Po njima, svaki naš organ u različito vrijeme ponaša se drugačije. Evo, naučno dokazanih i potvrđenih reakcija našeg organizma od 00 do 23,00 sata:

01,00 sat – Oni koji su budni približavaju se apsolutnom minimumu radnih sposobnosti. Učestale su greške izazvane ljudskim faktorom. Poslije ponoći tako drastično opada pažnja da i najbolji radnici čine vrlo  glupe greške.

02,00 sata – U to vrijeme događa se najveći broj saobraćajnih nezgoda. Vozači sporije zapažaju i reaguju.

03,00 sata – Između 2 i 3 sata čovjek je sposoban samo za spavanje. Depresivne su osobe u to vrijeme budne (nailaze im mračne misli, raspoloženje im je vrlo loše, najveći broj samoubistava događa se u to vrijeme).

04,00 sata – U organizmu dolazi do pomaka energije (baterije su napunjene tokom noći). Povećan je rizik od infarkta miokarda i astmičari imaju izražene smetnje. Većina smrtnih presuda izvršava se u to vrijeme. Mnogo djece rađa se baš oko 4 sata ujutro.

05,00 sati – Proizvodnja testosterona je maksimalna. Kora nadbubrežne žlijezde proizvodi kortizon u koncentraciji šest puta većoj od normalne.

06,00 sati – Povišena koncentracija kortizona djeluje na tijelo kao budilnik, podstiče se metabolizam. Sada je pravo vrijeme za buđenje.

07,00 sati – Prelaz iz svijeta snova u realnost.

08,00 sati – Najpovoljnije vrijeme za ljubav jer je organizam pun hormona, ali većina ljudi je na radnom mjestu i još nije spremna za novi radni dan. Romantičari u to vrijeme intenzivno osjećaju svoje tegobe.

09,00 sati – Najbolje vrijeme za parenteralnu terapiju jer se u to vrijeme događa najmanje popratnih pojava, kao što su groznica i otok. U to vrijeme ćelije su otporne i na rendgensko zračenje, pa bi hemoterapiju i radioterapiju trebalo odlagati za kasnije sate, kada je djelotvornost veća do šest puta.

10,00 sati – Tjelesna temperatura i radna sposobnost dosežu maksimum. Kratkotrajno “namjensko” pamćenje vrlo dobro funkcionira.

11,00 sati – Duhovne sposobnosti dostižu maksimum. Izražena je sposobnost ekstremno brzog računanja. Sposobnost učenja najveća je od 9 do 12 h i od 16,30 do 18 sati.

12,00 sati – Količina izlučene želučane kiseline raste i javlja se potreba za odmorom.

13,00 sati – Radna sposobnost opada za 20 posto. Svi organi “drijemaju”; radi samo žučni aparat.

14,00 sati – Krvni pritisak i nivo hormona u krvi opadaju. Osjećaj umora javlja se ravnomjerno, svaka 4 sata (u 10, 14 i u 18). Za savladavanje umora preporučuje se drijemanje 10-15 minuta (vozačima je malo sna potrebnije od šoljice kafe). U to vrijeme naš organizam je najmanje osjetljiv na bol (to je vrijeme za stomatološke i hirurške intervencije). Lokalna anestezija tada djeluje 30 minuta, naveče svega 19, a prije podne još manje, 12 minuta.

15,00 sati – U organizmu se budi nov radni elan i pibližavamo se novom maksimumu radnih sposobnosti, koji je niži od prvog, prijepodnevnog.

16,00 sati – Krvni pritisak i krvotok su optimalni. Najbolji sportski rezultati postižu se u to vrijeme (to je najbolje vrijeme za trening). Lijekovi protiv stvaranja viška želučane kiseline djeluju optimalno.

17,00 sati – To je vrijeme popodnevnog maksimuma. Osjeća se porast vitalne snage, volumena srca i potrošnje kiseonika. Kosa i nokti u to vrijeme najviše rastu, a bubrezi rade punim kapacitetom.

18,00 sati – Vrijeme introverzije u tjelesnom i psihičkom smislu. Čovjek se povlači u sebe, čezne za razgovorom, porodicom, društvom, određenom pasivnošću. To je najpogodnije vrijeme za večeru, jer je gušterača aktivna i spremna za hranu, a jetra se prema alkoholu ponaša prilično “tolerantno”.

19,00 sati – Snižava se krvni pritisak i usporava puls. Preparati koji  djeluju na centralni nervni sistem imaju najveće dejstvo.

20,00 sati – U to vrijeme obično se sjedi ispred TV ekrana i događaju se dvije promjene u organizmu: količina masti u jetri smanjuje se, a jača venozna krv i struji prema srcu. Ko pati od astme ili alergije, tada treba da uzima svoje lijekove. Inače, antibiotici od 20,00 do 04,00 h imaju najveći učinak.

21,00 sat – Organi za varenje počinju noćno mirovanje. Pogrešno je okupljanje oko stola punog hrane, jer će sistem za varenje da primi hranu, a variće je tek narednog jutra, što znači da će nekoliko sati biti pod opterećenjem.

22,00 sata – U to vrijeme radna sposobnost osjetno opada, povećava se broj leukocita u krvi (organizam sam sebe liječi), a lijekovi koji imaju nuspojavu smanjuju broj leukocita. Ako se uzimaju u to vrijeme, mogu drastično da povećavaju opasnost od infekcije. Poslije 22 sata pušači ne bi trebalo da puše ni jednu cigaretu do jutra, jer se u to vrijeme nikotin mnoge teže razgrađuje u organizmu.

23,00 sata – Metabolizam, krvni pritisak, puls i tjelesna temperatura su na minimumu.

00,00 sati – Strah od usamljenosti i smrti se pojačava. Naša koža se noću brzo obnavlja.

(Prof. Selim Ljuljanović/arhiva magazina Aura)