ZIMSKE INFEKCIJE: OJAČAJTE IMUNITET

Postoji način da se ojača imunološki sistem. Najbolje je imati zdravu ishranu, puno se kretati, dovoljno spavati i napraviti optimalan balans između stresa i opuštanja. Evo najučinkovitijih savjeta za održavanje vašeg organizma u stalnoj kondiciji, nudimo vam četveronedjeljni program za jak vaš organizam

Zima je doba godine u kojem je organizam veoma sklon različitim bolestima zbog klimatskih promjena kojima tijelo mora da se prilagodi. Tada trošimo mnogo energije zbog čega slabi i imunosistem, pa je osnovna bitka za zdravlje održati odbranu organizma prirodnim sredstvima i zdravim načinom života.

Postoji način da se ojača imunološki sistem. Najbolje je imati zdravu ishranu, puno se kretati, dovoljno spavati i napraviti optimalan balans između stresa i opuštanja.

Što se tiče ishrane jedite više voća i povrća, naročito kupus, kelj, svo citrusno voće, orahe i bundevino sjeme. Tako ćete obezbijediti C i E vitamine, kao i magnezijum, a upravo su oni bitni za efikasnu odbranu. Ne treba zaboraviti ni proteine, pa jedite dosta obranog mlijeka, mahunarki i ispoštenog mesa.

Nedostatak sunčeve svjetlosti može da bude uzrok čestih šmrcavica u zimskom periodu. Pada i nivo koncentracije vitamina D, a baš on osnažuje imunitet. Kako su dani kraći, tijelo proizvodi manje vitamina D, jer mu je za to neophodna sunčeva svjetlost.

Dobro rješenje su svakodnevne 15 – minutne šetnje na podnevnom suncu, kao i vitaminom D obogaćena ishrana – više mlijeka i masne ribe (losos, haringa skuša).

Faktori rizika

U činioce koji ugrožavaju imunosistem ubrajaju se nikotin, više od 2 čaše alkohola dnevno, stalan stres, pretjerivanje u sportu, zatim loša ishrana sa mnogo proizvoda od bijelog brašna, konzervirana ili gotova jela, naporne dijete za mršavljenje, kao i društvena neprilagođenost.

Još nije pouzdano dokazano kako se prenosi gripa. Zna se da se razvija između 8 i 24 sata poslije zaraze. Podaci govore da se virus influence češće prenosi preko šolje za kahvu, kvake na vratima i telefonske slušalice, nego kašljanjem i ljubljenjem. Ovaj virus preživljava na različitim površinama oko 2 sata. zato tokom prehlade često perite ruke.

BRZA RJEŠENJA

Najbolje je reagovati u početku. Ako mislite da ste se zarazili, primijenite slijedeće mjere i pomozite sebi:

Jedite supu od mrkve, celera, luka i krompira, mada je dobra i pileća, zbog velike količine cinka. Istovremeno izbjegavajte toplo mlijeko sa medom, jer pojačava proizvodnju sluzi.

Čaj od lipe popijen vruć, a poslije toga i utopljavanje, izazvat će znojenje, a to je jedan od puteva za izbacivanje virusa.

Čim osjetite bol u grlu, aktivirajte timus, grudnu žlijezdu koja se smatra centralnim regulatorom odbrambenog sistema, a možete je stimulisati blagim lupkanjem po području sredine grudnog koša, iznad gornje ivice grudne kosti. (Ovo je dobro i za prevenciju).

PRVA NEDJELJA

Detoksikacija

Prva nedjelja je nedjelja čišćenja – poslije jednodnevnog posta, hranite se zdravo, a kretanjem i opuštanjem olakšat ćete izbacivanje štetnih materija.

1. DAN – IZBACIVANJE TOKSINA

Jednodnevnim postom, tokom kojeg ćete jesti samo neljuštenu rižu, ili krompir bez soli i piti 2 – 3 litra vode, ili biljnog čaja, olakšat ćete oslobađanje toksina i drugih štetnih materija.

2. DAN – 5 VOĆNIH OBROKA

Potrudite se da svaki dan unesete 5 puta voće ili povrće u količini koja bi mogla da stane u vašu šaku. Ovo možete ostvariti i unošenjem sokova, kao i korišćenjem smrznutog povrća; npr. za doručak dodajte šaku grožđa u musli, kao užinu pojedite jednu jabuku, za ručak, uz glavno jelo, jedite svježu salatu, za užinu 1 narandžu, a za večeru varivo.

3. DAN – REDOVNO KRETANJE

Nikada nije kasno da započnete bavljenje rekreacijom. To može da bude 3 do 4 puta nedjeljno 20 – 30 minuta šetnje. Ako vam kondicija to dozvoljava trčite, hodajte, ili plivajte 30 – 60 minuta 4 x nedjeljno.

4. DAN – SVJETLOST

Da bi tijelo stvorilo vitamin D koji stimuliše imunosistem, potrebno mu je sunce. Zbog toga budite bar 15 minuta dnevno na sunčevom svjetlu.

5. DAN – CINK

Cink je imunostimulator, a njegova optimalna doza je 15 mg. na dan. Ima ga dosta u mliječnim proizvodima, plodovima mora i mesu.

6. DAN – OPUŠTANJE

Odvojite vrijeme za opuštanje. Zdravo je s vremena na vrijeme otići u krevet prije 22 sata, makar i dugo poslije toga čitali.

7. DAN – SEKS

Poslije seksa stvaraju se i sekretuju tzv. hormoni sreće, a oni također podižu vaš nivo odbrane.

DRUGA NEDJELJA

Biljni preparati, masaža i san

Oporavku imunosistema pomoći će preparati na bazi ehinacee, puno dobrog sna i toplo – hladno tuširanje

1. DAN – EHINACEA

Preparati na bazi ove biljke koriste se na samom začetku prehlade, a i kao preventiva. Ipak, prilikom korištenja moraju da se prave pauze, jer se pri dugotrajnoj upotrebi javljaju nus pojave.

2. DAN – KVALITETAN SAN

Manjak sna pospješuje razvoj infekcija. Istraživanja pokazuju da nam je zimi potrebno oko pola sata više sna, nego u ljetnom periodu.

3. DAN – ZAMJENA ZA KAFU

Umjesto kafe koristite zeleni čaj. On sadrži brojne vitamine, minerale kao i elemente u tragovima. Popijte 3 šolje dnevno.

4. DAN – ZAPOČNITE TUŠIRANJEM

Jutarnje tuširanje toplom i hladnom vodom naizmjenično ubrzat će vašu cirkulaciju. Prvo se tuširajte 2 minute toplom vodom, pa par sekundi hladnom. Ovo ponovite više puta, a završite hladnom vodom.

5. DAN – DOBRO VARENJE

Kako se 70% ćelija imunološkog sistema nalazi u crijevima, onda je dobro rješenje uravnoteženje varenja. U ovome vam može pomoći i jogurt dnevno.

6. DAN – MASAŽA ČETKOM

Protok limfe obezbjeđuje efikasan rad imunosistema, a nju ćete podstaći “suhom” masažom četkom. Vodite računa da se uvijek masirate ka srcu.

7. DAN – BIJELI LUK

Bijeli luk ima jako antibakterijsko djejstvo. Opravdano je dodavati ga u sva jela kao začin. Ako vam smeta njegov neprijatan miris, probajte da žvaćerte par listova peršuna.

TREĆA NEDJELJA

Vitamin C, kupke i prijatelji

Na redu su vitaminske bombe, vježbe disanja i mnogo zabavnih druženja.

1. DAN – VITAMIN C

Ovaj vitamin igra odlučujuću ulogu u radu imunosistema. Mnogo vitamina C ima u paprici, kupusu, kelju i čaju od šipka, a dnevne potrebe čovjeka kreću se od 100 do 200 mg.

2. DAN – OPUŠTAJUĆE KUPANJE

Topla kupka sa dodatkom eteričnih ulja jača imunitet i preventivno djeluje na prehladu.

3. DAN – VLAKNASTE NAMIRNICE

Vlaknima bogata ishrana bitna je za zdravu crvenu floru. Voće, povrće, integralne žitarice, naročito sjeme lana, veoma su bogati vlaknima. da ne biste dobili zatvor, neophodno je piti puno tečnosti.

4. DAN – PRAVILNO DISANJE

Pravilno disanje podrazumijeva disanje kroz nos, a ne na usta. Da biste povećali kapacitet pluća i organizmu obezbijedili maksimalnu količinu kiseonika, vježbajte da svakog dana 2 do 3 puta po 5 minuta duboko dišete.

5. DAN – MAGNEZIJUM

Smatra se antistresnim mineralom, a stres potpuno “uspavljuje” vaš imunosistem. Potrebna dnevna doza magnezijuma je 300 – 400 mg. Ima ga u svim zelenim biljkama, bananama, pivskom kvascu, mlijeku i pšeničnim mekinjama.

6. DAN – KONTAKTI

Javite se nekome koga odavno niste vidjeli i budite otvoreni za nova poznanstva.

7. DAN – POTREBA ZA SLATKIŠIMA

Osim što ćete podstaći revitalizaciju ćelija, malo suhog voća ili oraha smanjit će vašu potrebu za slatkim.

ČETVRTA NEDJELJA

Finiš ojačanje

U posljednjoj nedjelji kure dodatno ojačajte svoj odbrambeni sistem uz saunu, kupku sa morskom soli i akupresuru.

1. DAN – IMUNODOPING

Hren, cvekla i dragušac /Nasturtium N.Officinale vulgaris/ djeluju kao biljni antibiotici

2. DAN – MOĆ SAUNE

Bar jednom nedjeljno poslije fizičke aktivnosti priuštite sebi saunu, ili parno kupanje. Dokazano je da sauna štiti od prehlade.

3. DAN – MORSKA SO

Odlazak na more pravo je osvježenje za zimom namučeni organizam. Kupka sa morskom solju nije baš prava zamjenas za more, ali svakako stimuliše imunološki sistem.

4. DAN – AJURVEDSKI TRIK

Susamovo ulje nanesite na nosne otvore. Ovako ćete spriječiti isušivanje sluzokože, a i pomoći će vam da zaustavite infekcije.

5. DAN – STOP ZA STRES

U oslobađanju od stresa može vam pomoći akupresura – pritisnite tačku na unutrašnjoj strani lakta u trajanju od 20 sekundi. Ovo djeluje i preventivno.

6. DAN – UTOPLITE SE

Leđa, naročito bubrezi i stopala ne smiju da budu hladna. Nosite crvenu boju, jer po teoriji o terapeutskom djelovanju boja, ova boja grije.

7. DAN – NE PREGRIJAVAJTE SE

Peretoplom odjećom uspavljujete svoj imunosistem. Ovo važi i za vaš životni prostor. Optimalna sobna temperatura je 21 stepen Celzijusa.

(aura.ba)