Ženu njena otuđena ruka udara po glavi (Video)

Lijeva ruka i povremeno lijeva noga Karen Byrne ponašaju se kao da su pod kontrolom neke nevidljive izvanzemaljske sile, a time otkrivaju vrlo dragocjene informacije o načinu funkcionisanja našeg mozga.

Učestali napadi vlastitom rukom protiv svoje volje, lupanje po čelu, pljuskanje i slično vrlo često su dio filmskim scenarija koji imaju zadaću osigurati velike doze smijeha. Ali, za 55-godišnju Karen Byrne iz New Yerseya takav scenarij postao je stvarnost, teška borba sa sindromom otuđene ruke.

Njena lijeva ruka i povremeno lijeva noga ponašaju kao da su pod kontrolom neke nevidljive izvanzemaljske sile, a zapravo time otkrivaju vrlo dragocjene informacije o načinu funkcionisanja našeg mozga.

Kerenina priča počinje još dok se kao 27- godišnjakinja podvrgla operaciji kako bi se izliječila od epilepsije od koje je bolovala od 10 godine.

Takva operacija podrazumijeva lociranje i zatim rezanje manjih dijelova mozga odakle potječu abnormalni električni signali, no ako se ‘oboljeli’ dijelovi mozga ne mogu odrediti pacijentu se izlaže radikalnijim tretmanima. U Kareninom slučaju to je značilo rezanje grupe živčanih vlakana koja omogućuje konstantnu povezanost i skladan rad dvije polutke mozga.

Iako joj je takva operacija izliječila epilepsiju, 55-godišnja žena je počela dobivati sasvim čudne sindrome.

Nešto ozbiljno nije u redu

Karen je u prisutnosti liječnika počela svojom lijevom rukom otkopčavati košulju i kad je shvatila šta radi, požurila je desnom rukom zakopčati dugmad. No, odmah nakon toga lijeva ruka nestašno je ponovno počela otkopčavati dugmad i otkrivati ženino poprsje. Takvo ponašanje, doktori su doživjeli kao znak da nešto ozbiljno nije u redu.

– Zapalila bih cigaretu, ostavila u pepeljari, a zatim bi ju lijevom rukom ugasila. Tako sam običavala vaditi stvari iz torbe i samo otići. Izgubila sam mnogo stvari na takav način – ispričala je pacijentica, piše BBC.

Karenino stanje uzrokovala je neravnoteža između desne i lijeve strane mozga. Poznato je da lijeva hemisfera, koja kontroliše pokrete desne ruke i noge, centar za govor dok je desna hemisfera, koja kontrolira lijevu ruku i nogu, centar za svijest i prepoznavanje, a mozak u potpunosti normalno funkcioniše zahvaljujući blagoj dominaciji lijeve hemisfere koja ima posljednju riječ prije radnje koju poduzimamo.

Nakon operacije Karenina desna strana mozga nije prihvatila dominaciju lijeve hemisfere što je rezultiralo nekontrolisanim i neposlušnim pokretima.

Od sindroma otuđene ruke patila je 18 godina, ali doktori sada imaju rješenje koje je pomoglo barem donekle uspostaviti kontrolu nad desnom hemisferom.