Žensko zdravlje: PRIRODNI LIJEKOVI ZA MENSTRUALNE TEGOBE

Evo kako tradicionalna medicina liječi ovu muku. Grančica peršuna stavljena što je dublje moguće u vaginu, grčenjem materice može da uzrokuje povratak menstruacije. Stavlja se prije spavanja, a vadi slijedeće jutro. Postupak se ponavlja tri do četiri dana.

Simptomi PMS-a su: promjena raspoloženja, grčevi, bolne i natečene grudi, glavoblje, smanjeno uriniranje, nadutost, manjak energije, izbijanje herpesa, smetnje u varenju, simptomi koji liče na gripu, bol u krstima.

Umjesto pilule, probajte da probleme riješite hranom. Prvo, smanjite unošenje soli u organizam. Zatim, jedite hranu bogatu kalijumom: banane, krompir, zelje, kruške i lješnike. Konzumirajte mnogo morskih trava i algi, svježe ili u obliku pilula. Redovno uzimajte Koloidnu srebrnu vodu “Electa”. Neka hrana bogata vitaminom B6 bude dio vaše svakodnevne ishrane: zeleno povrće, sojini proizvodi i hranjivi kvasac.

Dobar je i pivski kvasac u kapsulama, ali OPREZ: žene koje su sklone gljivičnim infekcijama treba da ga izbjegavaju. Dalje, uzimajte mnogo vitamina A, pogotovo ako su vam grudi bolne ili patite od grčeva. Mrkva, luk, lješnik, repa, špinat, sočivo, marelica, limun i sirova biljna ulja su bogata vitaminom A. I ne zaboravite da pijete dosta vode.

Neredovne menstruacije

Neredovne menstruacije jesu problem i on se najbolje rješava odlaskom kod ginekologa i terapijom koju prepiše ljekar. Međutim, problem neredovnih menstruacija nije od juče, pa postoji niz narodnih ljekova. Evo kako tradicionalna medicina liječi ovu muku. Grančica peršuna stavljena što je dublje moguće u vaginu, grčenjem materice može da uzrokuje povratak menstruacije. Stavlja se prije spavanja, a vadi slijedeće jutro. Postupak se ponavlja tri do četiri dana.

Koristi se i čaj od peršuna, kao i tinktura od žalfije. Vratić u obliku čaja ili tinkture pomaže u regulisanju amenoreje. Narodni ljekar savjetuje oprez, jer vratić uzrokuje obilnije krvarenje. Ako inače patite od amenoreje ili kašnjenja menstruacije, možete da koristite i čaj od lišća maline koji pozitivno utječe na ovo stanje.

Preobilna menstruacija

Menoragija ili preobilna menstruacija je sindrom koji se u narodu regulisao lišćem maline. Travari preporučuju da se počne sa korišćenjem nedjelju dana prije početka menstruacije i nastavi tokom trajanja. Ponoviti ako je potrebno. Također, kod preobilne menstruacije pomaže i vitamin C, koga ima u sjemenu sezama i butera od sezama, a pomažu i bioflavonoidi (heljda, kora citrusnog voća, grožđe, višnja, kupina).

Bolne menstruacije

Dismenoreja ili bolne menstruacije variraju od blage neprijatnosti do jakih bolova i grčeva. Polno prenosive bolesti su ponekad odgovorne za bol, ali u većini slučajeva grčevi su uzrokovani upalom, naticanjem i napetošću u materici. Izbjegavajte so, šećer, i prerađenu hranu, a jedite hranu bogatu kalijumom, i to svaki dan: banane, sušeno voće, dinje, šargarepu, krompir i povrće zelenog lišća.

Konzumirajte tamnozeleno povrće i narandže zbog vitamina A, koji smanjuje napetost. Jedite zobenu kašu, brokule, peršun, brazilske orahe, bademe i morske alge, zbog visoke koncentracije kalcijuma koji otklanja grčeve. Đumbirov čaj također brzo uklanja grčeve. Možete da žvaćete i svjež korijen đumbira.

RECEPTI ZA UBLAŽAVANJE BOLOVA TOKOM MENSTRUACIJE

1. U sud nasuti pola litre vode i dodati tri kašike meda. Ovu vodu sa medom zagrijati i pustiti da vri tri minute. Zatim je presuti u drugi sud u kojem se nalazi tri grama trave pelina. Sud zatvoriti hermetički i staviti da se hladi 20 minuta, a zatim čaj procijediti.

2. Ječmeni ili ražani hljeb isjeći na tanke kriške. Kriške prepeći na ringli da postanu dvopek. Ovaj dvopek umakati u pravo crno vino (jedna čašica) i jesti.

3. Ako žena i dalje ima bolove, treba u sud staviti 25 grama trave preslice i sipati pola litre vode. Ovo zagrijati i pustiti da vri 25 minuta, a zatim čaj procijediti. Piti ujutru i uvečer po jednu kafenu šoljicu.

RECEPTI ZA REGULISANJE MENSTRUACIJE

1. POTREBNO JE: 4 gr. cvijeta gospine trave, 10 gr. lista bokvice, 10 gr. lista čuvarkuće, 4 gr. lista trolisnika, 4 gr. lista plućnjaka, 4 gr. trave kantariona, 4. gr. korijena inđirota i 4 gr. lista kiselice.

Ovu mješavinu staviti u sud, sipati jedan litar vode. Sud poklopiti i ostaviti da se trave kisele pet sati. Zatim sve zagrijati samo toliko da provri. Hladiti 15 minuta, a zatim čaj procijediti. Piti tri puta dnevno po jednu kafenu šoljicu.

2. POTREBNO JE: 10 gr. korijena i vrhova mlade koprive, 5 gr. trave komoljika, 10 gr. resa oraha, 5 gr. trave zečja stopica, 4 gr. trave miloduh, 20 gr. cvijeta žute djeteline, 10 gr. korijena pirevine i 20 gr. cvijeta kamilice.
Ovu mješavinu staviti u sud, sipati jedan litar prirodnog bijelog vina. Sud poklopiti i ostaviti da se trave kisele pet sati. Zatim sve zagrijati samo toliko da provri. Hladiti 15 minuta, a zatim čaj procijediti. Piti tri puta dnevno po jednu kafenu šoljicu ovog čaja.

3. Ako žena ima neredovne menstruacije ili jako krvarenje prilikom menstruacije, treba da pije čaj napravljen na sljedeći način: pomiješati jednake dijelove slijedećih vrsta trava – rusomača, cvijet i list kupine i imela.
Sve to preliti sa jednim litrom crnog vina. Kiseliti ih pet sati, prokuhati i procijediti. Piti tri puta na dan po pola kafene šoljice procijeđene tečnosti.

Ako menstruacija izostane, a začeće nije u pitanju

Uzeti 25 grama trave kunice i sipati 250 grama vina. Kiseliti je pet sati. Kuhati je i pustiti da vri pet minuta. Procijediti i piti tri puta na dan po kafenu šoljicu ovog čaja.

Istovremeno napraviti mješavinu od slijedećih vrsta trava: trinje, jelove četine, omorove četine, mlade šišarike jelike i mlade šišarike omorike.

Mješavinu skuhati, a u prokuhanu i procijeđenu vodu potopiti lanenu krpu i toplu staviti na stomak.

Protiv obilnog krvarenja za vrijeme menstruacije.

U sud staviti 40 grama usitnjene trave rusomače i preliti je sa jednim litrom crnog prokuhanog vina. Ostaviti da vri 10 minuta. Sud poklopiti i hladiti jedan sat.

Piti po pola kafene šoljice procijeđene tečnosti. Kuhati i piti tečnost sve dok ne prestane krvarenje. (AURA)