Ženin mozak nikad ne miruje, za razliku od muškog!

Najnovija naučna otkrića pokazuju da se muški i ženski mozak toliko razlikuju da bismo mogli reći da ne postoji jedan ljudski mozak, nego dva. Muški i ženski mozak rade drugačije. Ženski mozak je stalno aktivan, muški je puno mirniji.

Mozak je jedno od posljednjih teritorija koje medicina još uvijek nije do kraja objasnila. Prosječan mozak teži 1,36 kilograma – ili oko dva posto ukupne tjelesne težine. No također troši i do 20 posto tjelesne energije, više nego bilo koji drugi organ, kao i 20 posto kisika.

   Brzina

Muškarci imaju veći mozak (ali manje aktivan). U prosjeku je muški mozak osam do 10 posto veći nego mozak žena. Neka područja muškog i ženskog mozga su različitih veličina. Studija naučnika s Harvarda otkrila je da su dijelovi frontalnog režnja, koji regulira donošenje odluka i rješavanje problema, proporcionalno veći kod žena. Muškarci brže osjećaju opasnost i na nju brže reagiraju!

– Sve više istraživanja otkriva da su muški i ženski mozak puno drugačiji nego što se ranije mislilo – kaže neuropsihijatrica dr. Louann Brizendine, autorica knjige “Ženski mozak i muški mozak”.

Prema jednom istraživanju, čini se da su žene sklonije demenciji i depresiji, a neurološka oboljenja poput Parkinsonove bolesti više ugrožavaju muškarce. I brzina aktivnosti mozga žene i muškaraca su različite.

– Ženin mozak nikad ne miruje, za razliku od muškog. Zato je žena uvijek na oprezu – kaže britanski neuropsiholog dr. Anne Moir, autorica knjige “Mozak spolova: Razlike između muškaraca i žena” i objašnjava “da su tokom evolucije žene bile odgovorne za djecu, pa su morale biti posebno oprezne”.

 Protok krvi

Američki neuronaučnik dr. Daniel Amen dokazao je da je kod žena prisutna povećana aktivnost i povećan protok krvi u 112 od 128 područja mozga. No aktivnije ne znači i bolje, kaže on.

– Muški i ženski mozak rade drugačije. Ženski mozak je stalno aktivan, muški je puno mirniji. Prvo nije bolje od drugog, samo je drugačije!

Žene osjećaju bol jače od muškaraca te su osjetljivije na dodir. Tu osobinu dr. Nick Loseff objašnjava na osnovu saznanja da su mehanizmi boli u mozgu različiti zbog spolnih hormona.

Dr. Dr. Qasim Aziz, profesor neurologije na Bartsu, kaže da žene bol procesuiraju drugačije, te da ih pogađa više emocionalna bol. Najdalje u tim analizama je otišao američki psiholog dr. John Grey. On u svome bestseleru “Muškarci su s Marsa, a žene s Venere” iz 1992. godine kaže da se muškarci i žene po načinu razmišljanja i emocinalnom reagiranju razlikuju kao da dolaze “s različitih planeta”.

Ipak, studije mozga još su uvijek nepotpune. Dosad su se uglavnom proučavali muški mozgovi, kod životinja i kod ljudi.

– Žene trpe jaču bol, a naši su modeli utemeljeni na istraživanju mozga muških štakora – kaže dr. Jeff Mogil sa Sveučilišta Mcgill. Ističe neophodnos odvojenih istraživanja ženskog mozga.

Žene pamte detalje

Razlike muškog i ženskog mozga su velikim dijelom rezultat različitih genetskih nacrta iz kojih su nastali. To rezultira brojnim anatomskim razlikama. Najnovija naučna otkrića pokazuju da se muški i ženski mozak toliko razlikuju da bismo zapravo mogli reći da postoje dva, a ne jedan ljudski mozak.

Žene dvostruko češće obolijevaju od depresije – ženski mozak u prosjeku proizvodi dvostruko manje serotonina, neurotransmitera povezanog s depresijom. S druge strane, dječaci su češće skloni autizmu, disleksiji, poremećajima pažnje, te ranim napadima šizofrenije.

Muškarci češće konzumiraju kokain, a žene brže postaju ovisne i teže se odvikavaju.

Muškarci imaju veće dijelove tjemenog režnja koji su važni za percepciju, te veću amigdalu, dio mozga koji ima važnu ulogu u sjećanjima povezanim s emocijama. Nadalje, pokazuje se da se muškarci prisjećaju suštine dok su žene koncentrisane na detalje.

Žene češće trpe hroničnu bol od muškaraca i učestalije posežu za sredstvima protiv bolova.

Kod uzimanja opijata muškarci bolje reagiraju na morfin, a žene na nalbufin koji muškarcima pojačava intenzitet boli.