Žene, umivajte lica kiselom vodom!

Korišćenje gazirane vode kao deo tretmana čišćenja lica i stavljanje iste u maske za lice i tonere česta je praksa u Japanu i Koreji, a od skoro počinje da se širi i na ostale dijelove svijeta.

Sadrži istu pH vrijednost kao vaša koža: pH vrijednost vode sa česme je 7, dok gazirana voda ima pH vrednost 5,5, koja je takođe ista vrijednost kože lica – tako da neće izazvati iritaciju.

Čisti pore i smanjuje iritaciju: gaziranost razbija prljavštinu, ulje i nečistoće u zapušenim porama. Rezultat toga je dublje čišćenje i sprječavanje izbijanja novih bubuljica.

Poboljšava cirkulaciju: ugljen dioksid dovodi krv i kiseonik do tkiva kože, koji poboljšavaju funkcionisanje cijelog sistema i koža nakon toga izgleda zdravije, sa suptilnim rumenilom.

Dermatolog dr Dendi Engelmen podržava ovaj tretman čišćenja lica i objašnjava kako gazirana voda stvara zdraviji ten:

“Gazirana voda sa sobne temperature počinje da širi i otvara krvne sudove (voda sa česme treba da se ugrije kako bi imala ovaj efekat) što pomaže u tome da zalihe krvi stignu do tkiva kože. Ovaj proce poboljšava isporuku hranljivih materija poput kiseonika do kože – što je bolja cirkulacija, bolje će ceo sistem funkcionisati i koža će izgledati zdravije”, smatra dr Engelmen.

Ako želite da isprobate ovu metodu čišćenja lica pratite sljedeće korake:

Zapljusnite lice gaziranom vodom ili zadržite dah i zagnjurite lice u činiju punu kisele vode 10 sekundi
Izmasirajte lice sredstvom za čišćenje
Isperite sapunicu gaziranom vodom
Prije nanošenja kreme, istapkajte lice peškirom
Dr Engelmen ne preporučuje pranje lica gaziranom vodom svaki dan. Koža prvo mora da se navikne na mjehuriće – naročito ako imate osjetljivu kožu lica:

“Ako je efekat pjene previše jak, pomiješajte jednaku količinu gazirane i mineralne vode kako biste smanjili kiselost i kako bi se lakše ispralo sa lica”.

Još jedan savjet je da pomješate u jednakoj količini gaziranu vodu i zeleni čaj, potapajući vatu u tečnost i ostaviti na licu desetak minuta. Razlog je činjenica da što se duže gazirana voda nalazi na koži, bolji će biti rezultati.